Zoek binnen Vitis Welzijn

Waar moet ik rekening mee houden als ik mantelzorger ben? Bij wie kan ik terecht als ik zelf even niet kan helpen? Ik maak regelmatig onkosten; heb ik recht op financiële ondersteuning? Zomaar wat vragen die als mantelzorger op u af kunnen komen. Wij bieden dan een luisterend oor, helpen de zaken op een rijtje te zetten, verwijzen door naar onze partners en geven informatie en advies, ook bij het aanvragen van voorzieningen.

Mantelzorg

Zorgen voor naasten is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Iedereen kan hier vroeg of laat mee te maken krijgen. We doen dit vaak uit ‘de mantel der liefde’ en zijn ons er dikwijls niet ineens van bewust dat we mantelzorger zijn. Wanneer spreken we van mantelzorg?

Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.

Anders dan vrijwilligers kiezen mantelzorgers er niet voor om te gaan zorgen. Het overkomt hen omdat ze een emotionele band hebben met degene die zorg nodig heeft. Bovendien is er geen leeftijd gekoppeld aan een mantelzorger, iedereen kan mantelzorger zijn, van jong tot oud.

"Zorgen voor uw naaste begint met goed zorgen voor uzelf"

Wanneer u voor een ander zorgt kan het zijn dat u zichzelf op zij zet….regelmatig klaarstaan voor een naaste en daarnaast gewoon werken, zorg dragen voor andere gezinsleden, boodschappen doen of het huishouden doen. Dit kan belastend zijn.

Wij staan voor u klaar 

Ben u mantelzorger en kunt u zo nu en dan wat ondersteuning gebruiken? ‘Ziet u door de bomen het bos niet meer’? De consulent mantelzorg van Vitis Welzijn staat voor u klaar. Zij biedt een luisterend oor en zet samen met u de mogelijkheden voor ondersteuning op een rijtje en helpt u met het regelen van de hulp. Vertrouwelijk, vrijblijvend en gratis. Zodat de degene waar u zorg voor draagt niets te kort komt en u meer balans ervaart. Want…

"Zorg dragen is goed, maar zorg delen nog beter"

 

Expertisecentrum mantelzorg 

Vitis Welzijn Mantelzorg heeft de expertise op het gebied van mantelzorg. Naast de individuele ondersteuning die we aan de mantelzorgers bieden, delen wij onze kennis ook met organisaties, bedrijven en professionals zodat ook zij de mantelzorgers tijdig kunnen (h)erkennen, ondersteunen en aandacht geven. Wij bieden lezingen, trainingen en gastlessen aan. De trainingen en gastlessen worden gegeven aan zowel mantelzorgers zelf, als werkgevers of professionals die met mantelzorgers (gaan) werken. Daarnaast ondersteunen wij binnen organisaties met het opzetten van bijeenkomsten voor mantelzorgers. Denk hierbij aan:

  • (H)erken de mantelzorger (voor professionals)
  • Gastlessen mantelzorg op scholen
  • Mantelzorg? Hoe houd je het vol?
  • Mantelzorgcafé
  • Trainingen die interessant zijn voor mantelzorgers zijn: 'Gewoon doen' en 'Stop met alle ballen hooghouden'

Contact

Onze consulenten mantelzorg staan voor u klaar. Bel naar 0174  - 630358 of stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mantelzorg Nederland Meer informatie