Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 24 jaar die opgroeien met een zieke ouder, broer, zus of grootouder in de directe omgeving van het gezin en waarbij die persoon zorg nodig heeft. Vitis Welzijn is er ook voor jullie!
Jong en mantelzorger
Als jonge mantelzorger goei je op met iemand in je omgeving die extra zorg nodig heeft. Het kan gaan om iemand met een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek. Het kan dat je als jonge mantelzorger daardoor extra taken in huis hebt, misschien vaker op moet passen op broertjes of zusjes of helpt met vertalen voor je ouders. Het kan ook zijn dat je je extra zorgen maakt om degene die ziek is.
Ben jij een jonge mantelzorger?
Maak jij je zorgen om jouw thuissituatie? Heb je behoefte aan ondersteuning, tips of een luisterend oor? Denk je dat je ook een jonge mantelzorger bent? Doe de test van drie vragen en weet het zeker.
Wat kan Vitis voor jou betekenen?
- Herken jij je als jonge mantelzorger, meld je dan aan bij Vitis Mantelzorg en blijf op de hoogte van alle activiteiten die speciaal worden georganiseerd voor jonge mantelzorgers.
- Heb je zelf vragen als jonge mantelzorger of zoek je hulp bij bepaalde dingen? Neem dan contact op met Vitis Mantelzorg. Wij kunnen kijken waarin we je kunnen ondersteunen.
- Bekijk het trainingsaanbod voor jongeren. Regelmatig hebben we brussengroepen (ontmoetingsgroepen voor kinderen met een broer of zus met een beperking), trainingen voor jonge mantelzorgers van 12+ of ontmoetingsgroepen voor KOPP kinderen (kinderen van ouders met psychische problemen)
- Ben jij een jonge mantelzorger en zorg je voor iemand die woont in Westland? Dan heb je grote kans dat je de mantelzorgwaardering (een bedrag van €100,-) aan kan vragen. Dit kan via de website www.mantelzorgwestland.nl. Heb je hier vragen over, neem dan contact met ons op.
- Heb jij een mantelzorgverklaring nodig voor school of studie? Deze kunnen wij voor je opstellen, zodat je bewijs hebt dat jouw thuissituatie iets anders is als bij de meeste jongeren.
Nieuwe cijfers
Ongeveer een half miljoen jongeren van 16 tot en met 24 jaar zorgt voor een naaste met gezondheidsproblemen: in totaal gaat het om één op de vier jongeren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in de Week van de Jonge Mantelzorger publiceert. Dit gaat vaak goed, maar niet altijd. Eén op de drie jonge mantelzorgers voelt zich matig of ernstig belast. Het geven van mantelzorg heeft consequenties voor het welzijn en de toekomst van die jongeren. Meer hierover lezen? Klink door naar de website van het SCP.
Voorbeelden uit de praktijk
Peter (15):”Mijn vader is al een paar jaar somber, moe en wil niets doen. Afgelopen jaar heb ik te horen gekregen dat hij depressief is. Hij wil het huis niet meer uit en ligt veel op bed. Afgelopen jaar zijn we niet met vakantie geweest, omdat mijn vader te somber en moe was. Uit school ga ik als eerste bij mijn vader kijken om te zien hoe het met hem gaat. Ik probeer hem weleens op te vrolijken door samen een spelletje te doen. Ik vind het moeilijk om mijn vader zo te zien en maak me zorgen over hoe het nu verder zal gaan.”
Louise (11):”Mijn zus is 3 jaar ouder, maar doet alsof ze nog veel jonger is. Mijn zus heeft het Syndroom van Down en gedraagt zich als een kleuter, terwijl ze 14 is! Thuis let ik extra op mijn zus, dat ze geen gevaarlijke dingen doet met spelen. In het weekend help ik haar weleens met haar brood smeren en met aankleden.”
Mariska (21):”Mijn moeder heeft een spierziekte en zit daarom in een elektrische rolstoel. Mijn vader werkt iedere dag en daarom help ik in huis met schoonmaken, boodschappen doen en eten koken en ik vind het niet erg om te doen. Het lastige is dat mijn moeder steeds verder achteruit gaat, twee jaar geleden liep ze nog met een rollator, maar dat gaat nu niet meer. Ik maak me zorgen over hoe dit nu verder zal gaan …"
Neem gerust contact op!
Ben je een jonge mantelzorger of ken je iemand die een jonge mantelzorger is? Neem contact op met de consulent jonge mantelzorg van Vitis Welzijn. Dit is geheel vrijblijvend en mag ook anoniem! Bel op werkdagen naar 0174 - 630358 of een stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Ook interessant om te lezen
