In verband met de ontwikkelingen rondom het Coronavirus, zijn er wijzigingen in onze beschikbaarheid en dienstverlening. Lees het hier
Zoek binnen Vitis Welzijn

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 24 jaar die opgroeien met een zieke ouder, broer, zus of grootouder in de directe omgeving van het gezin en zorg nodig heeft. Vitis Welzijn is er ook voor jullie! Heb je een vraag of maak je zorgen om je ouders tijdens deze corona tijd neem dan contact op met het  Vitis Belteam via 0174-630358 van maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur. Je kunt je vragen ook mailen naar mDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Jong en mantelzorger

Als jonge mantelzorger ben je geen professional en krijg je niet betaald voor wat je doet. Je zorgt voor iemand in jouw naaste omgeving met een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte, verslavingsproblematiek of verstandelijke beperking. Jonge mantelzorgers hebben veel extra taken in huis maar ook de gewone dingen zijn belangrijk en vragen tijd. Studie, school, sport, vrienden, werk. 

Voorbeelden uit de praktijk

Peter (15):”Mijn vader is al een paar jaar somber, moe en wil niets doen. Afgelopen jaar heb ik te horen gekregen dat hij depressief is. Hij wil het huis niet meer uit en ligt veel op bed. Afgelopen jaar zijn we niet met vakantie geweest, omdat mijn vader te somber en moe was. Uit school ga ik als eerste bij mijn vader kijken om te zien hoe het met hem gaat. Ik probeer hem weleens op te vrolijken door samen een spelletje te doen. Ik vind het moeilijk om mijn vader zo te zien en maak me zorgen over hoe het nu verder zal gaan.”

Louise (11):”Mijn zus is 3 jaar ouder, maar doet alsof ze nog veel jonger is. Mijn zus heeft het Syndroom van Down en gedraagt zich als een kleuter, terwijl ze 14 is! Thuis let ik extra op mijn zus, dat ze geen gevaarlijke dingen doet met spelen. In het weekend help ik haar weleens met haar brood smeren en met aankleden.”

Mariska (21):”Mijn moeder heeft een spierziekte en zit daarom in een elektrische rolstoel. Mijn vader werkt iedere dag en daarom help ik in huis met schoonmaken, boodschappen doen en eten koken en ik vind het niet erg om te doen. Het lastige is dat mijn moeder steeds verder achteruit gaat, twee jaar geleden liep ze nog met een rollator, maar dat gaat nu niet meer. Ik maak me zorgen over hoe dit nu verder zal gaan …"

Herken jij jezelf hierin?

Maak jij je zorgen om je thuissituatie? Heb je behoefte aan ondersteuning, tips of een luisterend oor? Denk je dat je ook een jonge mantelzorger bent? Doe de test van drie vragen en weet het zeker.

Neem gerust contact op! 

Ben je een jonge mantelzorger of ken je iemand die een jonge mantelzorger is? Neem contact op met de consulent jonge mantelzorg van Vitis Welzijn. Dit is geheel vrijblijvend en mag ook anoniem! Bel op werkdagen naar 0174 - 630358 of een stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Doe hier de test Duidelijkheid over jouw situatie!
Marjon van Oosten

Marjon van Oosten

Consulent mantelzorg & Sociaal Werker Stel hier uw vraag

Ook interessant om te lezen