Zoek binnen Vitis Welzijn

De balans vinden tussen werk, privé en mantelzorg kan een uitdaging zijn. Is uw werkgever en of collega’s op de hoogte van de mantelzorgtaken die u uitvoert? Weet u als werkgever welke medewerkers er belast zijn met mantelzorgtaken? Weet u hoe u hen kan (h)erkennen en ondersteunen? Wij kunnen u hierin ondersteuning bieden.

Maak mantelzorg bespreekbaar op het werk

Werk combineren met mantelzorg is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld! Gemiddeld 1 op de 5 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken en dat aantal groeit volgens de organisatie Werk en Mantelzorg. Voorkom uitval, hoog ziekteverzuim en verminderde productiviteit. Zet u in voor gezonde, gemotiveerde en loyale collega’s. Start met het bespreekbaar maken van dit belangrijke, actuele thema op de werkvloer.

Voor u als werknemer

De balans vinden tussen werk, privé en mantelzorg kan een uitdaging zijn. Is uw werkgever op de hoogte van de mantelzorgtaken die u uitvoert? En uw collega’s? De eerste stap is het bespreekbaar maken van wat u doet als mantelzorger. Daarnaast zijn er verschillende regelingen waar u gebruik van kunt maken. We raden u aan om uw eigen cao te raadplegen over de wijze waarop hier binnen uw werksector vorm aan is gegeven. Uw eigen cao is leidend. Wij vertellen u gaag meer over de regelingen waarop u recht heeft;

Kortdurend zorgverlof

Als u een zieke in uw naaste omgeving wilt verzorgen, heeft u recht op kortdurend zorgverlof. Voorwaarde is dat de zieke verzorging nodig heeft. En u bent gezien de concrete omstandigheden van het geval de enige die de zieke zorg kan geven.

alles over kortdurend zorgverlof

Langdurend zorgverlof

Als u iemand uit uw omgeving wilt verzorgen die levensbedreigend ziek is, langere tijd ziek is of hulpbehoevend is, heeft u recht op langdurend zorgverlof. Voorwaarde is dat de verzorging noodzakelijk is en dat u de enige bent die deze zorg kan geven.

alles over langdurend zorgverlof

Calamiteitenverlof

Werknemers kunnen recht hebben op calamiteitenverlof of kort verzuimverlof voor spoedeisende, onvoorziene of bijzondere persoonlijke omstandigheden. Dit verlof kan van een paar uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van de situatie. De werkgever betaalt het salaris door tijdens het verlof.

alles over calamiteitenverlof

Wet Flexibel Werken

De Wet flexibel werken (Wfw) geeft werknemers het recht op flexibel werken. Werknemers kunnen een verzoek indienen bij de werkgever om hun arbeidsduur, werktijden of arbeidsplaats aan te passen. Flexibel werken is een gewilde arbeidsvoorwaarde. Veel werknemers zouden namelijk graag thuiswerken of flexibele werktijden hanteren. Met deze flexibiliteit kunnen zij werk en privé beter combineren, bijvoorbeeld om de kinderen naar school te brengen of mantelzorg te verlenen aan een naaste. Werknemers kunnen dit nu makkelijker regelen dankzij de Wet flexibel werken (Wfw). Deze wet is in werking getreden op 1 januari 2016. Sindsdien kunnen werknemers niet alleen een verzoek indienen voor aanpassing van de arbeidsduur, maar ook voor de werktijden en arbeidsplaats.

alles over de Wet Flexibel Werken 

Voor u als werkgever

Kent u de mantelzorgers binnen uw organisatie? Wat kunt u voor hen betekenen? Voorkom uitval, hoog ziekteverzuim en verminderde productiviteit. Zet u in voor gezonde, gemotiveerde en loyale collega’s. Start met het bespreekbaar maken van dit belangrijke, actuele thema op de werkvloer. Een mantelzorgvriendelijke organisatie levert winst op voor de werkgever én de werkende mantelzorger. Kijk ook eens op site van werk en mantelzorg welke stappen u kunt ondernemen om mantelzorg vriendelijk te werken. Het expertisecentrum Vitis Mantelzorg wil hierin graag kosteloos ondersteunen door met u in gesprek te gaan en/of het helpen organiseren van bijeenkomsten of trainingen in uw organisatie. 

Wij zijn er voor de werknemer én werkgever

Heeft u als werknemer of werkgever nog vragen over werk en mantelzorg? Neem dan contact op met een van de consulenten mantelzorg via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0174 - 630358. 

www.werkenmantelzorg.nl Voor de mantelzorgvriendelijke werkgever
Marjon van Oosten

Marjon van Oosten

Consulent mantelzorg & Sociaal Werker Stel hier uw vraag

Ook interessant om te lezen