Zoek binnen Vitis Welzijn

Het aantal mensen met dementie neemt toe. Mogelijk kent u zelf iemand en weet u hoe ingrijpend deze ziekte is. In Westland zijn er ongeveer 1800 mensen met dementie. Dit aantal stijgt en is naar verwachting 3500 in 2040. Wij bieden informatie over dementie, zijn er voor de mantelzorger en kunnen een maatje koppelen aan iemand met dementie. 

Dementie is (nog) niet te genezen en daardoor wordt er veel gevraagd van de mantelzorger.

Er zijn wel 50 verschillende vormen van dementie en de meest voorkomende daarvan is Alzheimer. Er zijn veel mensen met deze diagnose die een vrij normaal leven thuis leiden. Of het thuis goed gaat hangt vaak af van goede ondersteuning, geboden door mensen die naar degene met dementie omkijken.

Dementie is (nog) niet te genezen en daardoor wordt er veel gevraagd van de mantelzorger. Dat kan de partner zijn, maar ook één van de kinderen, een ander familielid of een vriend(in). Dementie verloopt bij iedereen anders. Wel is er in de meeste gevallen steeds meer ondersteuning nodig en het ziekteproces duurt vaak vele jaren. Dus is het belangrijk om als mantelzorger op tijd hulp in te schakelen, om te voorkomen dat je als mantelzorger overbelast raakt.

 

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Respijtzorg

Dat betekent: het tijdelijk overnemen van de zorg of ondersteuning ter ontlasting van de mantelzorger. Via dementie & maatjes kan men een vrijwilliger aanvragen die eens per week of per twee weken een paar uur iets leuks met de persoon met dementie gaat ondernemen. Zo ervaart de mantelzorger even pauze in de zorg! 

Wat hebben wij de mantelzorger te bieden?

Een maatje: Het is heel wat om te accepteren dat met de diagnose dementie je leven verandert. Dan komt er een fase waarin je beseft dat je het niet alleen moet willen volhouden. Het is ook een proces voor sommige mensen om hulp te kúnnen accepteren. We kunnen respijtzorg bieden door een maatje te zoeken voor de persoon met dementie, maar ook voor de mantelzorger zelf kunnen we een maatje zoeken, als die een klein netwerk heeft bijvoorbeeld.

Een mantelzorggesprek: De coördinator dementie & maatjes kan een klankbord zijn. Als er nog geen diagnose is en de mantelzorger zou graag eens willen praten over de situatie thuis. Of wanneer wel sprake is van een vorm van dementie kan men een gesprek aanvragen. Dit gesprek kan zowel op kantoor bij Vitis Welzijn als bij u thuis plaatsvinden. We kunnen u ondersteunen met informatie, onder andere over de ondersteuningsmogelijkheden die er zijn.

Wat hebben wij het maatje te bieden?

Maatjes van mensen met dementie kunnen in belangrijke mate bijdragen aan het welbevinden van de persoon met dementie en zijn of haar partner/ kinderen. De coördinator zoekt in samenspraak met alle partijen naar een klik tussen de persoon met dementie en het maatje. Een geslaagde match geeft alle partijen een goed gevoel. Leuke dingen doen, dat is de bedoeling. Dat hoeft soms niet meer dan ‘een bakkie doen’ te zijn, maar er zijn ook maatjes die hun hond(je) meenemen en samen gaan wandelen of een terrasje pakken. Beweging is goed, ook voor het hoofd! Als het maatje een auto bezit, kan men ook met de auto erop uit naar bijvoorbeeld het bos, een tuincentrum of naar Hoek van Holland om bootjes te kijken. De maatjes krijgen een korte training over dementie en hoe er mee om te gaan. De coördinator blijft stand-by om de inzet te begeleiden.

Kosten?

Er zijn geen kosten aan de inzet van een maatje verbonden. Alleen als er kosten gemaakt worden - denk aan vervoer of iets drinken buiten de deur – dan zijn die kosten voor de hulpvrager.

Hoe vraag ik een maatje aan?

U kunt de coördinator bellen of een e-mail sturen. De coördinator komt dan op huisbezoek om kennis te maken en wensen te inventariseren. Op tijd hulp vragen is belangrijk: de persoon met dementie moet nog in staat zijn om een band met de vrijwilliger op te bouwen. Daarnaast kost het ook tijd om een geschikte vrijwilliger te vinden.

Maak het verschil als vrijwilliger!

Wanneer u een maatje bent voor iemand met dementie, kunt u dat verschil maken. Wat krijgt u daarvoor terug? Nieuwe ervaringen en zinvol contact. Vitis Welzijn biedt bijeenkomsten aan om u te helpen uw maatjeswerk goed uit te voeren en andere vrijwilligers te ontmoeten. De coördinator begeleidt waar nodig. Wilt u iets voor een ander betekenen? Neem dan contact op met de coördinator dementie & maatjes van Vitis Welzijn, via 0174 – 630358 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

meer weten over dementie & maatjes neem contact met ons op
Krista van den Berg

Krista van den Berg

Coördinator dementie & maatjes Stel hier uw vraag

Ook interessant om te lezen