Zoek binnen Vitis Welzijn

Monique Torenstra is Sociaal Makelaar. 

Sociaal makelaars versterken de samenleving, weten wat er leeft en speelt. Samen met de bewoners zijn zij de oren en ogen van de buurt en ondersteunen initiatieven in de kernen. Ze weten de weg en werken veel samen, bijvoorbeeld met sport-en cultuurverenigingen en stimuleren iedereen om iets voor elkaar te betekenen. Wij nemen het niet over, we gaan voor samenwerking. Tussen inwoners, professionals en organisaties in de wijk.

Dit vind ik een leuk aspect aan Naaldwijk

Naaldwijk is een kleurrijke centraal gelegen kern die veel te bieden heeft op het gebied van opleiding en ontwikkeling, sport, cultuur en vrije tijdsbesteding. Er is een sterk verenigings en bedrijfsleven en er zijn veel vrijwilligers en inwoners actief betrokken bij hun buurt. In de buurten is het een mooie smeltkroes aan diversiteit. Binnen verschillende buurten heerst een gevoel van saamhorigheid en zien buren naar elkaar om. De verenigingen, kerken, scholen en maatschappelijke organisaties hebben een belangrijke functie. Zij zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen en we hebben goed contact en korte lijnen met elkaar waardoor mooie verbindingen ontstaan.

Daarom ben ik sociaal makelaar

Ik ben sociaal makelaar omdat ik graag mensen en organisaties de juiste weg wijs. De korte lijnen in Naaldwijk en Westland komen daarbij goed van pas. Niet van achter het bureau maar in de buurt. Het uit gaan van mogelijkheden en het samen vinden van de beste oplossing, staat daarbij centraal. Ik ga altijd op zoek in een verhaal wat mensen zelf doen of bedenken. "Samen komen we verder", dat is mijn motto. Ik zorg ervoor dat inwoners mee kunnen (blijven) doen en dat niemand aan de zijlijn blijft staan. Dat bereiken we met elkaar, al is het maar door een kort contactmomentje. Mensen weten mij te vinden en ik hun ook. Zo maken we samen het verschil!

Wat doe ik?

Naast sociaal makelaar ben ik projectleider Vrijwillige Opvoed Ondersteuning in het gezin. Dit is een specifieke taak, die tot doel heeft dat kinderen van Nieuwe Westlandse gezinnen kunnen mee doen en integreren in de Westlandse samenleving. Na een intake leg ik de koppelingen tussen een team goed opgeleide vrijwilligers en hulpvragers. Dit kunnen verenigingen, scholen, peuterspeelzalen, dagverblijven, JGZ, consultatiebureau's, verloskundige praktijken, culturele organisaties, muziekverenigingen, docenten, trainers, taalmaatjes zijn, maar ook de ouders zelf. De omgeving kan de ouders ook wijzen op de mogelijkheden van de inzet van praktische vrijwillige opvoed ondersteuning in het gezin. Vrijwilligers gaan na een intake samen met het gezin hele praktische stappen zetten om ervoor te zorgen dat er een goed contact ontstaat.

Nieuwkomers worden door andere organisaties kortdurend ondersteund bij de integratie, daarna lopen zij en of organisaties er nog wel eens tegen aan dat het contact met de omgeving moeizaam verloopt of tot stand komt. En dat is jammer, want we willen dat kinderen niet onnodig belast of overvraagd worden, dit kan er toe leiden dat een kind niet meer naar school of sport wil gaan of dat het kind zich alleen voelt staan en daar heeft Vitis oog voor. Wij lossen het op als u elkaar niet begrijpt en het contact maar moeizaam verloopt. We bieden gezinnen, scholen, verenigingen(sport) en organisaties daarbij ondersteuning op maat. Niet door het over te nemen, maar door letterlijk naast elkaar te gaan staan.

De vrijwilligers zijn goed opgeleid en in het bezit van een VOG. Voordat de vrijwilligers aan de slag gaan hebben zij een vier daagse training gevolgd die wordt gegeven door ervaren trainers van Vitis en JGZ. Daarnaast worden vrijwilligers tijdens het doen van het vrijwilligerswerk gefaciliteerd in reflectie en intervisie. De vrijwilligers hebben elk verschillende expertise, en zijn specifiek inzetbaar om goede verbindingen tot stand te brengen. Een deel van de vrijwilligers is van een diverse culturele achergrond en kan daardoor goed aansluiting maken omdat zij in de moedertaal het gesprek kunnen voeren. Een enkele is ervaringsdeskundig op het gebied van integratie in een nieuwe samenleving of heeft ervaring opgedaan in specifieke werkzaamheden of door opleiding. Naast een baan vinden zij het ook fijn om er voor een ander te kunnen zijn. 

Coördinator Wijkcentrum Hooge Hasta

Naast de rol als spil in het netwerk ben ik verantwoordelijk voor de aansturing van Wijkcentrum Hooge Hasta, een jong wijkcentrum in een jonge buurt in de wijk Hoogeland in Naaldwijk. De wijk is in de afgelopen zes jaar tot ontwikkeling gekomen en het wijkcentrum heeft een centrale functie in de buurt. Wijkbewoners kunnen er terecht voor ontmoeting, het volgen van een training of cursus, het organiseren van een buurtgerichte activiteit of voor het doen van vrijwilligerswerk. Ook kunnen verenigingen of organisaties er terecht voor het gebruik van èèn de fijne ruimtes die het wijkcentrum biedt. Wilt u iets organiseren voor de buurt of heeft u andere innovatieve plannen om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Meer info over Vitis in Naaldwijk

 

Monique Torenstra

Monique Torenstra

Sociaal Makelaar Stel hier uw vraag

Ook interessant om te lezen