Laaggeletterdheid
Laaggeletterdheid is een term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij dan ook beperkte digitale vaardigheden. Dan vinden ze bijvoorbeeld omgaan met een computer of een smartphone lastig. Dat heeft gevolgen: het begrijpen van informatie en grip krijgen op geldzaken is voor deze mensen vaak lastig.
Een mailtje beantwoorden of een telefoonnummer opzoeken via internet? Een urenregistratie bijhouden of een vakantierooster invullen? Bij één op de tien mensen breekt het zweet uit als ze dat moeten doen: hun basisvaardigheden (lezen, schrijven, taal en rekenen) zijn onvoldoende.
Mensen die laaggeletterd zijn, zijn geen analfabeten. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving. Ruim 700.000 werkenden in ons land hebben moeite met lezen, schrijven en communiceren in het Nederlands. Grote kans dus dat één van uw werknemers laaggeletterd is. Vaak heerst er veel schaamte bij een laaggeletterde en hij of zij laat dit hierdoor niet duidelijk merken. Dit maakt het lastig om laaggeletterdheid op te sporen. Toch is bewustwording van dit onderwerp erg belangrijk. Want het kan gevolgen hebben voor de productiviteit van uw bedrijf. Bovendien zijn werknemers die wel goed kunnen lezen en gelukkiger, werken veiliger, maken minder fouten en zijn breder inzetbaar. Ook gaat het ziekteverzuim omlaag als u laaggeletterdheid aanpakt. Onderzoek wijst namelijk uit dat laaggeletterdheid veel stress veroorzaakt, wat weer kan zorgen voor fysieke en mentale problemen.
Voor vragen rondom laaggeletterdheid en adequate toeleiding van uw werknemer naar een passend formeel of informeel (cursus)aanbod kunt u terecht bij Vitis Welzijn.
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden die Vitis in Bedrijf voor u heeft? Vul dan ons contactformulier in.
