Hoe staat het met de financiële redzaamheid van de inwoners van Westland? Weten zij waar ze terecht kunnen voor hulp bij geldzorgen? En hoe kunnen we gezamenlijk het taboe rond geldproblemen doorbreken? Enkele vragen die centraal stonden tijdens de bijeenkomst op dinsdag 15 oktober, georganiseerd door Team Hulp bij Geldzorgen Westland, voorheen bekend als Moedige Dialoog Westland.
De bijeenkomst, die plaatsvond in het Rabobank-kantoor in De Lier, werd gestart met een inspirerende lezing van Stella de Swart, ervaringsdeskundige op het gebied van armoede en auteur van het boek Armoede krijg je gratis. De Swart deelde haar persoonlijke ervaringen en bood inzicht in de ingrijpende gevolgen van geldproblemen op het dagelijks leven. Ze onderstreepte hoe ingewikkeld het kan zijn om hulp te vinden, vanwege de vele regelingen en loketten waar mensen vaak moeilijk de weg in weten te vinden. Daarnaast werd het belang van financiële educatie benadrukt, als een cruciale stap om mensen beter te laten omgaan met hun financiën en hen te helpen toekomstige problemen te voorkomen.
Na de lezing gingen de deelnemers in verschillende dialoogsessies verder in gesprek. De centrale vraag hierbij was: "Welke kansen zien we om samen de financiële redzaamheid in Westland te vergroten? En hoe kan onze samenwerking hieraan bijdragen?". De dialooggroepen, die bestonden uit vertegenwoordigers van de gemeente, (welzijns)organisaties, bedrijven en ervaringsdeskundige, wisselden inzichten uit over hoe Westland het taboe rond geldzorgen kan doorbreken en de financiële zelfredzaamheid van Westlandse inwoners kan versterken.
Een van de belangrijkste conclusies was dat er meer aandacht moet zijn voor persoonlijke ondersteuning en begeleiding. In plaats van een benadering vanuit beperkingen, zoals “wat niet mag” in de bijstand, zou de vraag moeten zijn: “wat heb je nodig?”. Er werd gesproken over het vereenvoudigen van de huidige situatie naar één loket/aanspreekpunt.
De bijeenkomst onderstreepte het belang van samenwerking tussen verschillende partijen om effectieve oplossingen te vinden en uit te voeren. Team Hulp bij Geldzorgen Westland kijkt terug op een zinvolle bijeenkomst en bedankt alle deelnemers voor hun waardevolle inbreng. De opgedane inzichten worden gebruikt om de samenwerking in de regio verder te versterken en concrete stappen en acties te zetten richting een financieel weerbaar Westland.
Heeft u geldzorgen of financiële vraagstukken waar u zelf niet uitkomt? Vitis biedt een breed scala aan diensten om u te ondersteunen. Klik hier voor een overzicht.