Wij passen onze dienstverlening in deze tijden continu aan! Hoe? Klik hier.
Zoek binnen Vitis Welzijn

Het Vrijwillig Traineeship in Westland startte, medio mei, midden in de coronacrisis. Ondanks dat veel vrijwilligersactiviteiten niet doorgingen, maatschappelijke organisaties op slot gingen en bijeenkomsten niet meer mogelijk waren, hebben 16 jongeren in deze periode met succes het Vrijwillig Traineeship doorlopen. Woensdag 28 oktober nemen zij hun welverdiende certificaat in ontvangst.

Change of plans

Het Vrijwillig Traineeship, een maatschappelijke diensttijd project voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar in omgeving Westland, stond in de startblokken om te beginnen. “Toen we hoorden van alle maatregelen rondom corona hield ik mijn hart vast. Hoe moesten onze jongeren nu aan de slag bij gesloten vrijwilligersorganisaties en konden onze groepstrainingen nog wel doorgaan?”, aldus Wouter van Alphen, projectleider van het Vrijwillig Traineeship. “Samen met de jongeren zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden die deze nieuwe situatie bood in plaats van naar de onmogelijkheden. Creatieve oplossingen werden, samen met de organisaties, gevonden waar vrijwilligerswerk op 1,5 meter afstand mogelijk was en de trainees konden coronaproof van start”, vervolgt Van Alphen.

Doing good coronaproof vrijwilligerswerk

Tijdens het Vrijwillig Traineeship gaan jongeren een half jaar lang bij drie verschillende maatschappelijke organisaties in de regio aan de slag. “In coronatijd organiseerden de jongeren bijvoorbeeld een muziekbingo voor dementerende ouderen en werden ze belmaatje van kwetsbare inwoners van Westland. Het was zeker een uitdaging maar op deze manier hebben de jongeren wel kunnen ervaren hoe het is om écht het verschil te maken voor iemand die het hard nodig heeft”, licht Wouter toe. Om dit ‘doing good’ herkenbaar te maken, ontvingen de trainees een Vrijwillig Traineeship-trui.

Nieuwe ronde, ook in Hoek van Holland

In oktober start een nieuwe groep jongeren aan het Vrijwillig Traineeship. Naast regio Westland, start het project ook in Hoek van Holland. Uiteraard helemaal voorbereid op coronaproof vrijwilligersactiviteiten. Waar het contact voorheen digitaal plaatsvond, hopen we dat rummikub weer face-to-face gespeeld wordt en we rollators kunnen pimpen om buiten te gaan wandelen.

Mocht jij werkzaam zijn bij een maatschappelijke organisatie waar jonge vrijwilligers hartstikke welkom zijn? Of ben jij tussen de 16 en 27 jaar oud zijn en wil jij de wereld op jouw manier een beetje mooier maken? Neem dan contact op met Manon Zwinkels via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 - 38602055 of kijk op www.vrijwilligtraineeship.nl.

Manon Zwinkels

Manon Zwinkels

Consulent vrijwillige inzet Stel hier uw vraag