Zoek binnen Vitis Welzijn

Tweede leven voor kapot koffiezetapparaat

Het nieuwe Repair Café in Naaldwijk is donderdagmiddag officieel geopend door wethouder Barend Rombout (Sociaal Domein). Dat deed hij door eerst een lint door te knippen; daarna bood hij zijn kapotte koffiezetapparaat ter reparatie aan. De Meezingkaravaan zorgde voor de muzikale omlijsting.
 
Het Repair Café Westland is een initiatief dat gerund wordt door ruim twintig vrijwilligers. Er komen mensen samen om kapotte spullen te repareren. Bezoekers nemen van thuis defecte apparatuur mee en de spullen worden tegen materiaalkostprijs gerepareerd door vrijwillige experts, samen met de bezoeker. Het eerste Westlandse Repair Café werd op 1 april 2014 geopend in Poeldijk.
 
"We moeten niet zomaar alles weggooien, dat is zonde”, vindt wethouder Rombout. "Heel veel spullen zijn nog hartstikke goed. Met een kleine ingreep kun je ze vaak weer jaren gebruiken. Ik hoop dat dat bij mijn koffiezetapparaat ook zo is. We moeten fabrikanten ook gaan afleren dat dingen zo geproduceerd worden dat ze niet meer te repareren zijn.”
 
Draagbaar
Het Repair Café Naaldwijk repareert alles dat draagbaar is, aldus coördinator Siem van Pelt. "Bandrecorders, klokken, telefoons, laptops, computers en ga zo maar door. Dvd-spelers en koffiezetapparaten worden het meest aangeboden, die schijnen allemaal heel snel kapot te gaan.”
 
De reparateurs weten bijna altijd raad, er is een scoringspercentage van ruim vijftig procent, weet Van Pelt. "Sommige fabrikanten gebruiken schroefjes waar we geen gereedschap voor hebben. Als we zo’n merk binnen zien komen, moeten we helaas zeggen: dit gaat niet, want we krijgen het apparaat niet open.”
De hulp is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. "Hiervan kopen we materiaal.”
 
Het Repair Café spaart het milieu, stelt Van Pelt. "Mensen worden met elkaar in contact gebracht en ontmoeten elkaar. Eigenaren van kapotte spullen komen naast de reparateur zitten en zien ook hoe het gaat. Kortom, reparatiekennis wordt verspreid en in ere gehouden.”
 
Bekijk hier de reportage over de opening die de WOS maakte.