Zoek binnen Vitis Welzijn

Nieuwe vorm van ondersteuning voor mensen met geheugenklachten

Careyn en Vitis Welzijn zijn op 1 juni samen gestart met een proefproject in de kern ’s-Gravenzande: ‘Sociale Benadering Dementie’ (SBD). Een regionale pilot waarbij mensen met (een vermoeden van) dementie vooral als personen met kwaliteiten en interesses worden benaderd en minder als cliënt.

“Het doel is om mensen met dementie en hun naasten een hogere kwaliteit van leven te laten ervaren”, vertelt Monica Muller, voormalig casemanager bij Careyn en nu lid van Team Sociale Benadering in de kern ’s-Gravenzande. “Dementie wordt veelal gezien als het verlies van de hele identiteit en dat stigma is zo sterk dat mensen met dementie zichzelf ook zo gaan zien. We focussen niet op wat niet meer kan, maar samen kijken we naar wat het leven de moeite waard maakt.”

“Ieder mens vervult in zijn leven verschillende rollen: die van ouder, partner, vriend, collega, vrijwilliger, buurman/-vrouw en opa/oma”, vervolgt ze. “Die rollen blijven belangrijk, ook nadat daar de rol van ‘mens met dementie’ is bijgekomen. Na de diagnose willen mensen niets liever dan de draad oppakken. Maar de brug tussen die ziekte en het gewone leven die moet wel worden geslagen. Het Team Sociale Benadering ondersteunt daarbij.”

Team Sociale Benadering richt zich op het samenspel tussen ziekte, hoe betrokkenen met de veranderingen van de ziekte omgaan en de reacties van de omgeving. “Concreet betekent dit dat we onder andere proberen om het sociale netwerk te activeren. Vrijwilligers – ook wel maatjes genoemd - spelen daarin een belangrijke rol. Zij bieden aandacht en plezier aan mensen met geheugenklachten die thuis wonen op een manier die beiden leuk vinden. Dit kan door samen te praten, eropuit te gaan of activiteiten thuis te ondernemen. Er is altijd behoefte aan nieuwe vrijwilligers.”

“Niet alleen voor SBD in 's-Gravenzande, maar ook voor Dementie & Maatjes van Vitis Welzijn”, vervolgt Krista van den Berg ,die bij Vitis Welzijn coördinator Dementie & Maatjes is. “Als dementiemaatje hoef je geen deskundige te zijn of te worden, het belangrijkste is er voor de ander en eventueel zijn/haar naaste te zijn”, benadrukt ze.

Wilt u iets voor een ander betekenen? Neem dan contact op via 0174 – 630358 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Team Sociale Benadering

 

Het team Sociale Benadering bestaande uit: Madelief Lenders, Monica Muller, Krista van den Berg en Heidi Stapersma.