Zoek binnen Vitis Welzijn

Meesterijsbereider Hidde de Brabander: ‘Vrijwilligers Plusbus zijn helemaal goud’

De vrijwilligers van de Plusbus zijn vrijdagochtend in de watten gelegd met een exquise lekkernij: Westlands vanille-ijs met bladgoud. Dit ter gelegenheid van Nationale Ouderendag. De bijzondere verrassing was geregeld door Hidde de Brabander, Meesterijsbereider en één van de drie Meester Patissiers die Nederland rijk is.
Nationale Ouderendag.

Een jaarlijks terugkerend initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Dit jaar werd speciale aandacht gevraagd voor het thema mobiliteit. Een belangrijk onderwerp volgens woordvoerder Lise Notenboom, want ‘mobiliteit is de sleutel naar het groot houden van je leefwereld en het onderhouden van je sociale netwerk’.

“Als je mobiel bent, heb je meer ruimte en kans om mee te doen in de samenleving en om te doen waar je blij van wordt”, aldus Notenboom. “Van A naar B kunnen geeft vrijheid. Maar die mobiliteit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. We hebben onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat vanaf 75 jaar de vanzelfsprekendheid om mobiel te zijn in rap tempo afneemt. En kwetsbaarheid en afhankelijkheid groeien.”
 
Voor wie in Westland zelfstandig op pad gaan lastig is, kan de Plusbus van Vitis Welzijn uitkomst bieden. Met deze vervoersdienst, mede mogelijk gemaakt door sponsoren, kunnen zestigplussers voordelig eropuit. Denk aan arts-, familiebezoek of boodschappen. Vrijwilligers begeleiden hen. Zij halen de mensen op bij de deur en helpen graag met in- en uitstappen. Vrijwilligers (ruim 120!) zorgen ook voor de planning en het rijden met de bus.
 
Omdat Nationale Ouderendag ook bij uitstek dé dag is om mensen in het zonnetje te zetten, besloot Hidde de Brabander de vrijwillige chauffeurs, bijrijders en planners van de Plusbus te trakteren op een ultiem verwenmoment. De actie van de Westlandse 'zoete chef' die wekelijks te zien is bij het televisieprogramma Koffietijd viel - letterlijk en figuurlijk - goed in de smaak. “Deze mensen zijn allemaal betrokken en vol passie bezig met hun vrijwilligerswerk. Zij zorgen ervoor dat ouderen de dingen kunnen blijven doen die belangrijk voor hen zijn. Dat verdient waardering!”
 
Door gebruik te maken van de Plusbus konden Westlandse senioren ook aanschuiven bij de Voorleeslunch, die in het kader van Nationale Ouderendag werd gehouden in De Prinsenhof in Maasdijk. Bibliotheek Westland tekende voor de organisatie, in samenwerking met Vitis Welzijn. Bezoekers genoten gezamenlijk van een lunch en luisterden naar een mooi verhaal, voorgelezen door boekenfanaat Trudy de Munck.
 
De Nationale Voorleeslunch laat jaarlijks zien dat het voorlezen van verhalen kan helpen bij het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen zitten. Verhalen geven ontspanning en vaak aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.
 
Ter gelegenheid van de tiende editie van de Nationale Voorleeslunch schreven maar liefst drie auteurs een speciaal voorleeslunchverhaal: Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah. Dankzij Omroep MAX werden de drie verhalen op Nationale Ouderendag uitgezonden op NPO 1, voorgelezen door de schrijvers zelf.