Zoek binnen Vitis Welzijn

Hulp voor het jonge kind bij scheiding

 
Er wordt vaak onterecht gedacht dat kleuters te jong zijn om te begrijpen wat scheiden is en dat begeleiding voor hen dan ook niet nodig is. Vanaf 2023 helpen professionals van Vitis Welzijn en JGZ jonge kinderen (4-6 jaar) met KIES-begeleiding op passende en op hun leeftijd aansluitende wijze, om te gaan met de scheiding van hun ouders.
 
Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders. Het overkomt ze. Ze reageren ieder op hun eigen manier op de veranderingen: bij de één roept het verdriet en boosheid op, het andere kind gaat stilletjes door. Zij delen echter de rouw om het gezin van oorsprong, en tegelijkertijd dienen zij zich aan de nieuwe omstandigheden aan te passen. Voor álle kinderen van wie de ouders gaan scheiden, in scheiding liggen of gescheiden zijn, is er de spel- en praatgroep KIES (Kinderen In Een Scheiding).
 
De KIES-groep biedt het kind de mogelijkheid om, zonder loyaliteitsconflict, te praten met leeftijdgenootjes wat de scheiding voor hem of haar betekent. Door middel van gesprekken en spel leren de kinderen dat emoties die daarbij horen heel normaal zijn. Ze leren de scheiding beter te begrijpen, dat zij het recht hebben om voor hun eigen belangen op te komen, dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de pijn en het verdriet van hun ouders en dat het juist fijn is als ouders weten wat er in hen omgaat.
 
In Westland bestaat deze preventieve groepsinterventie al enige tijd voor kinderen van 7 tot 12 jaar met gescheiden ouders. Op donderdag 26 januari gaat er ook een KIES-groep voor 4 tot 6-jarigen van start. Hierbij komen kleuters waarvan de ouders in scheiding liggen of gescheiden zijn in een kleine groep bijeen onder leiding van KIES-coaches. KIES-coaches hebben naast hun relevante opleiding en werkervaring een specialisatie gevolgd in het werken met kinderen in echtscheiding situaties en de bewezen methodiek KIES.
 
KIES 4-6 jaar is een programma ontwikkeld vanuit de ontwikkelingsfase en behoefte van kleuters. Middels spel, handpoppen en creatieve werkvormen leren de kinderen spelenderwijs te vertellen wat hen bezig houdt.
 
Ervaring leert dat kinderen na het volgen van de groep vaak de scheiding beter begrijpen, meer gaan praten over de scheiding en beter voor zichzelf opkomen.
 
Wanneer en waar?
Data: Vanaf 26 oktober 2023
Tijd: Van 13.30 uur tot 14.30 uur
Locatie: Consultatiebureau Dr. Ter Haarlaan 40, 2685 RX Poeldijk
Kosten: Geen

Informatie en aanmelden
Aanmelden kan via deze link of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (o.v.v. naam en telefoonnummer). Bellen kan ook: 0174 – 630358 (vraag naar de sociaal werker). Bekijk voor meer informatie en/of een overzicht van het volledige aanbod van erkende programma's en trainingen voor kinderen en hun ouders: www.vitiswelzijn.nl/cursussen.