Zoek binnen Vitis Welzijn

Samen Westland een beetje mooier maken

Samen Westland een beetje mooier en sterker maken. Daar ging het om tijdens Beursvloer Westland 2024. Het lokale bedrijfsleven, verenigingen en stichtingen waren donderdag goed vertegenwoordigd tijdens 10e editie van het event waar kennis, kunde, menskracht en materialen met gesloten beurs worden uitgewisseld. Uit de 30 aanwezige bedrijven en 31 aanwezige maatschappelijke organisaties zijn liefst 146 matches voortgekomen.

Met een klap op de gong werd de beurs geopend door Liesbeth Koornneef, directeur-bestuurder Vitis Welzijn. Zij werd daarbij geassisteerd door
de 80-jarige Lodewijk Kesselaar. Sinds de eerste editie is hij actief als zogenoemde ‘matchmaker’, iemand die probeert de partijen naar een match te begeleiden. De jubileumeditie leek hem een mooi moment om af te zwaaien en dit liet de organisatie natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Ondanks zijn respectabele leeftijd, stopt hij niet helemaal met vrijwilligerswerk. “Ik blijf mij inzetten als dementiemaatje”, benadrukte hij.
 
Meteen na het officiële startsein ontstond er een bijzondere dynamiek in de zaal: wederzijdse afspraken maken met 'winst' voor beide partijen. Het was zelfs al binnen dertig seconden raak. Wilma Tangel van Kleine ingrepen, Mooie gevolgen en Theo Luiten van Rotary Club Wateringen wisten elkaar vrijwel meteen te vinden. “We hebben al eerder iets voor deze stichting gedaan”, lichtte Luiten toe. “Ook nu gaan we weer met veel plezier een tuin leefbaar maken of een kinderkamer opknappen.”
De eerste match werd stiekem al ruim voor 30 mei gerealiseerd en kwam op naam van World Horti Center en organisator Vitis Welzijn. Het kennis- en innovatiecentrum voor de glastuinbouwsector in Naaldwijk bood zich namelijk als gastheer aan.
 
Op de Beursvloer staat verbinden centraal en één van de mooie voorbeelden van de avond was de megamatch waarbij Vitrona zorgt voor een nieuwe overkapping voor de strandrups van Stichting Avavieren, waarmee bewoners van De Hooge Tuinen van Pieter van Foreest op jutexcursie gaan, onder begeleiding van Bianca Tiegelaar van BieKlien. Deze match werd door de jury – bestaande uit Hans van der Hoeven, Perry Dekkers en Liesbeth Koornneef – beloond met de ‘Maatschappelijke impact’-prijs. Ook in de categorieën ‘Duurzaamheid’ en ‘Innovatie’ waren er awards te vergeven. Die gingen naar ‘samenwerkingsafspraken’ tussen respectievelijk Stichting Voor Elkaar, Met Elkaar en Sesam Academie én Dieren Opvang Centrum Westland en Multiclean.
 
Alle gemaakte matches werden door Westport Notarissen officieel bevestigd en gemarkeerd met het samen plakken van een Wuppie. Met tientallen kleine, pluizig knuffelbeestjes profileerde onder andere Hamiplant zich als ware ambassadeur van de Beursvloer. “Wat ons geheim is? We zijn altijd heel spontaan, zeggen eigenlijk nooit geen ‘nee’ en alles is bij ons mogelijk.”
 
De volgende editie van Beursvloer Westland staat najaar 2025 gepland.