Zoek binnen Vitis Welzijn

Jongerenwerk zet elke maand een thema centraal. Het thema van deze maand heeft alles te maken met financiën. 

Het lijkt allemaal zo aantrekkelijk: een gratis mobieltje bij je telefoonabonnement, muziek via Spotify, 24 uur per dag online kopen waar je zin in hebt. Jongeren groeien op in een wereld waarin geld bijna onzichtbaar is en de verleidingen groot zijn. En zodra je achttien bent wordt er van je verwacht dat je financieel redzaam bent. Dat is nogal wat.

Deze maand gaan we samen met jou aan de slag om je bewust te maken van hoe je inkomsten krijgt (loon, maar ook toeslagen), je helpen voorbereiden op (on)voorziende uitgaven en we helpen jou je geldzaken goed te regelen!

Belastingteruggave

Iedereen die werkt draagt automatisch belasting af. Dit wordt elke maand van je loon ingehouden om te voorkomen dat je aan het eind van het jaar ineens een enorm bedrag moet afdragen aan de belastingdienst. Bij jongeren en studenten komt het echter vaak voor dat er te veel belasting wordt ingehouden op je loon. Door aangifte te doen, kun je dit teveel betaalde bedrag terugvragen.

Dus eerst maar even cashen. Want wist je dat jongeren ieder jaar gemiddeld €250,- laten liggen aan belastingcenten? Dat is natuurlijk zonde!

Je aangifte is voor een groot gedeelte al ingevuld. Je loon, uitkering en studiefinanciering zijn bijvoorbeeld al ingevuld. Je hoeft de gegevens alleen te controleren en te kijken of de aangifte volledig is en zo nodig aan te vullen. Dat is makkelijk zat toch!

Heb je hulp nodig? Laat het ons weten, dan kijken we met je mee of vragen wij een vrijwilliger van Vitis Welzijn je te helpen.

Week van het geld

Van 27 tot en met 31 maart is het de week van het geld! Dit jaar is het thema Bedwing de Bling. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gegeven aan hoe verstandig om te gaan met geld, hoe verleidingen te doorzien, en hoe te dromen zonder in de problemen te komen. Want wat lonkt en blinkt er een hoop. ‘Bling’ is overal en soms moeilijk te weerstaan.

Waarschijnlijk krijg je deze week ook op school van alles mee over het onderwerp. Heb je nog extra vragen, laat het ons dan weten, dan helpen we je graag!

Budget

Misschien vind je het moeilijk om zicht te krijgen op jouw in- en uitgaven. De jongerenwerkers kunnen samen met jou een overzicht maken met wat je aan geld krijgt en wat je moet en wilt kopen. Ook kunnen we kijken naar hoe je kunt sparen: wat doe je als je iets heel graag wil – of zelfs nodig hebt – maar je hebt geen geld?

Schulden

Steeds meer jongeren komen in de problemen door pech, onhandige keuzes en geldtekort. Vaak zijn die schulden bij de overheid. Je kunt bijvoorbeeld je zorgverzekering niet betalen, hebt problemen met toeslagen of moet veel studiekosten terugbetalen.

Schulden geven stress. Hierdoor ben je minder goed op school of in je werk. Je leeft meer in het hier en nu en kijkt minder naar de toekomst, dit kan het probleem weer verergeren. Doordat je minder relaxed bent, heeft het ook invloed op het contact met vrienden en je familie. Het is belangrijk dat je je geldproblemen aanpakt voordat ze erger worden. Je hoeft je nergens voor te schamen.

Maar wat moet je nu doen als je schulden hebt en je komt er zelf niet uit? Gemeente Westland biedt schuldhulpverlening. Wat ga je dan doen?

  • Allereerst wordt je financiële situatie op orde gebracht. Je maakt een budgetplan met jouw budgetbeheerder. Hiermee zorg je ervoor dat je in de toekomst geen schulden meer maakt en je financiën goed beheert.
  • Als je situatie op orde is, teken je de schuldregelingsovereenkomst. De schuldhulpverlener doet een betalingsvoorstel aan de schuldeisers. Je begint met terugbetalen als alle schuldeisers akkoord gaan.
  • Na een half jaar neemt je schuldhulpverlener contact met je op om te vragen hoe het nu gaat. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat je opnieuw te maken krijgt met problematische schulden.

Hulp vanuit de gemeente | Gemeente Westland

Lenen

Lenen heeft misschien een slechte naam, maar eigenlijk zijn er twee soorten leningen: nuttige en prettige leningen. De eerste lening is bijvoorbeeld wanneer je een lening bij DUO aangaat voor je studie of bij je ouders voor je eerste materiaal voor je klusjes als ZZP’er. Zo’n lening wordt dan gezien als investering in jezelf en in de toekomst en dit maakt lenen minder erg. Jongeren vertrouwen erop dat het een tijdelijke lening is en dat ze in de toekomst een goede baan krijgen waarmee ze de lening eenvoudig af kunnen lossen.

Sommige jongeren sluiten wel eens een prettige lening af. Ze willen bijvoorbeeld op vakantie en hebben daar eigenlijk geen geld voor. De meeste jongeren lenen dit geld dan van ouders of andere familieleden. Bij je ouders hoef je geen rente te betalen en ze vertrouwen erop dat je het geld terug betaalt wanneer het jou uitkomt. Dat is een prettige (maar dus niet noodzakelijke) lening.

Alle themamaanden van 2023

Praat je via Instagram met ons mee over deze thema's? 

Januari Gezondheid
Februari Liefde en seksualiteit
Maart Financiën
April Talent op de werkvloer
Mei Verslavingen
Juni Wonen en woonomgeving
Juli Zomervakantie
Augustus Talent en vrije tijd
September Opleiding
Oktober Ontmoeting
November Mobiliteit en vervoer
December Jaarwisseling en vuurwerk