Zoek binnen Vitis Welzijn

Jongerenwerk zet elke maand een thema centraal. Het thema van deze maand heeft alles te maken met thuis. 

Vanaf 25 jaar woont nog 1 op de 4 jongeren bij één of beide ouders. Dat is dus best wel lang! De wachtrij voor een huurwoning is lang en huren in de vrije sector is erg duur. Verder zijn de prijzen om een huis te kopen ook erg duur.

Thuis is het niet zo gezellig
Het is dus belangrijk dat je je thuis fijn en veilig voelt. Maar soms voelt dat niet zo. Soms is het er ongezellig, is er veel ruzie of begrijpen jij en je ouder(s) / broers of zussen elkaar niet. Dat is lastig. Wat kun je doen als het thuis niet zo goed gaat?

  • Blijf niet rondlopen met nare dingen die je meemaakt thuis
  • Probeer bijvoorbeeld te praten met een jongerenwerker, lerares, buurvrouw, zorgcoördinator op school of je huisarts
  • Ben je bang dat iemand (bv. huisarts, zorgcoördinator of jongerenwerker) jou ouders inlicht? We praten alleen met iemand over de dingen die je vertelt, als jij zegt dat dat mag. Of als je in gevaar ben.

Waar kun je (anoniem) je verhaal kwijt:
🤳 Misschien wil je eerst met iemand bellen of chatten zonder dat die weet wie je bent:

  • 8 tot 18 jaar: de Kindertelefoon 0800-0432
  • 18 tot 24 jaar: de Alles Oké? Supportlijn 0800-0450
  • als je je onveilig voelt of in gevaar bent: Veilig Thuis 0800-2000

Psychische of verslavingsproblemen thuis
Ongeveer 577.000 jongeren onder de 18 jaar hebben een ouder met psychisch of verslavingsproblemen. Je hebt misschien niet de tijd om stil te staan bij jezelf. Waarschijnlijk ben je sterk en zelfstandig. Maar toch wordt het wel eens teveel. Dat is heel logisch.

Kopstoring.nl biedt jou advies, tips en een plek om je hart te luchten. Je kunt je er deelnemen aan een online groepscursus, e-mailen met een deskundige, contat leggen met andere jongeren en tips vragen.

Ziekte of beperkingen thuis
Als iemand in jou gezin een ziekte of beperking heeft, gaat het er net even anders aan toe dan in ‘gewone’ gezinnen. Dat is niet altijd makkelijk als je opgroeit! Vitis Welzijn heeft voor deze kinderen tussen 8 en 12 jaar een speciale ontmoetingsgroep. In deze praatgroep is er contact met andere kinderen die in een zelfde soort situatie zitten.

Meer informatie over deze praatgroep

Mantelzorg
Als jonge mantelzorger groei je op met iemand in je omgeving die extra zorg nodig heeft. Het kan gaan om iemand met een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek. Het kan dat je als jonge mantelzorger daardoor extra taken in huis hebt, misschien vaker op moet passen op broertjes of zusjes of helpt met vertalen voor je ouders. Het kan ook zijn dat je je extra zorgen maakt om degene die ziek is.

Meer informatie over wat Vitis Welzijn biedt voor jonge mantelzorgers

Andere thema's
Uiteraard kun je ons ook nog altijd aanspreken voor je vragen over alle andere dingen die spelen in je leven: vrienden, thuissituatie, alcohol gebruik, werk, die leuke jongen uit je klas of juist die niet zo fijne ervaring. 

Kijk ook eens op IGTV voor kooksessies, Popcorn tijd, een online workout of vragen over geld. Mis je een onderwerp of thema? Neem dan contact op met één van de jongerenwerkers.

 

Alle themamaanden van 2022

Praat je via Instagram met ons mee over deze thema's? 

Januari Gezondheid
Februari Verkiezingen
Maart Financiën
April Werk & carrière
Mei Thuissituatie
Juni Liefde & seksualiteit
Juli Alcohol & drugs
Augustus Vrije tijd & Talentontwikkeling
September Onderwijs
Oktober Eenzaamheid
November Verslavingsrisico's
December Jaarwisseling