Je zou in theorie 24/7 contact kunnen hebben met je vrienden. Toch betekent dat niet dat je je dan niet eenzaam kunt voelen. Integendeel. Het gaat namelijk niet om hoeveel contact je hebt of hoeveel vrienden je hebt. Het gaat vooral om de kwaliteit van je contact: kun je je hart luchten, voel je je er veilig en voel je steun als je dat nodig hebt.
Dat betekent ook dat je je met 20 vrienden eenzaam kunt voelen en ook dat je heel tevreden kunt zijn met maar 1 vriend.
Goed om te weten: bijna de 1 op de 2 jongeren voelt zich wel eens eenzaam. Dat hoeft geen probleem te zijn. Ruim 1 op de 10 voelt zich langdurig eenzaam, dat kan wel een probleem worden. Als jij je langdurig eenzaam voelt, kan je geïsoleerd raken. Dit betekent dat jij jezelf buitensluit van de buitenwereld en in je eigen wereld leeft zonder anderen.
Merk jij dat jij steeds minder contact hebt met anderen, terwijl je dit wel graag zou willen? Praat er eens over met iemand die jij vertrouwt, of ga eens met het jongerenwerk in gesprek. Wij denken graag met je mee.
“Ik voel me altijd eenzaam, ook wanneer ik mensen om me heen heb. Het voelt alsof ik geen vrienden heb, maar die heb ik wel. Ik weet dat anderen om mij geven, maar toch voel ik me alleen. Wat kan ik doen?”
Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je zou willen. Bij eenzaamheid horen kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en lichamelijke of psychische klachten.
Eenzaam zijn betekent niet dat je altijd alleen bent, dat je nooit iemand ziet of dat je zelden je huis uitkomt. Eenzaamheid komt in vele vormen.
Wat kan ik doen als ik mij eenzaam voel?
Wij hebben een aantal tips die je kunt uitproberen als jij je eenzaam voelt:
* Je kunt je aanmelden voor het Vrijwillig Traineeship.. Dat is voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Je gaat een half jaar aan de slag bij verschillende mooie maatschappelijke organisaties en kan aan je persoonlijke ontwikkeling werken
* Je kunt je aanmelden voor een Coachie. Je wordt op basis van je interesses en persoon gekoppeld aan een Westlandse jongere die je kan helpen naar het vinden van bijvoorbeeld een hobby waarbij je nieuwe mensen kunt ontmoeten.
* Eens in de maand is er een avond waar jongeren samen een hapje kunnen eten en elkaar kunnen leren kennen, bij Jong Bij Mekaar. Meer informatie hierover vind je op Jong Bij Mekaar naast de Prom - 'Bij Mekaar'
* Speciaal voor meiden in het Westland hebben we meidenavonden! Deze zijn op dinsdagavond in Wateringen/Kwintsheul en op donderdagavond in Naaldwijk. Op Meidenwerk - Vitis Welzijn vind je meer informatie hierover.
* Ben jij een LHBTIQ+ tiener 12 - 18 jaar of weet je het nog niet precies maar wil je wel in contact komen met andere LHBTIQ+ tieners door middel van laagdrempelige en toffe activiteiten? Geef je dan op om mee te denken hoe we dit in het Westland kunnen organiseren. We zijn op zoek naar jou. Heb je vragen, wil je mee denken of wil je mee helpen organiseren, laat dan snel een berichtje achter via 06-53529192 (Jaco) of via
* De meeste middelbare scholen op in Westland hebben inloopspreekuren van de JGZ. Hier kun je met iemand praten over de gevoelens en gedachten die je hebt. Zij helpen je ook met bedenken wat er mogelijk is.
* Onderneem meer met vrienden of kennissen. Spreek niet altijd af om gewoon samen te zijn, maar probeer echt een activiteit te ondernemen: kijk samen een film, maak een wandeling of kook samen. Dit kan je helpen om een betere band te krijgen en dus de eenzaamheid gevoelens te verminderen.
* Ga naar buiten en neem wat frisse lucht. Misschien kom je gezellige mensen tegen op straat waarmee je een praatje kunt maken.
* Probeer een hobby. Misschien vind je buiten sporten leuk of ben je creatief? Doe iets waar je een blij gevoel van krijgt. Als je dit doet bij een vereniging, is de kans groot dat je mensen ontmoet die dezelfde dingen leuk vinden als jij.
* Neem eens een kijkje op www.westlandontmoet.nl. Hier staan veel activiteiten op die in het Westland georganiseerd worden.
Wil je diegene graag helpen maar weet je niet hoe?
Probeer gewoon eens contact te leggen. Dit kan natuurlijk heel spannend zijn, helemaal als je diegene niet zo goed kent. Toch kan een zin als ‘’hoe gaat het?’’ of ‘’je bent niet alleen’’ heel veel steun bieden aan iemand die zich eenzaam voelt. Je kunt bijvoorbeeld een appje sturen, een keer langsgaan of samen een wandeling maken. Misschien krijgen jullie wel een hechte vriendschap of kan jij iets betekenen voor diegene. Mooi idee toch?
Meer tips tegen eenzaamheid: tips om eenzaamheid tegen te gaan - Vitis Welzijn
Een tegen Eenzaamheid Westland
Gemeente Westland heeft zich een aantal jaar geleden aangesloten bij het landelijk actieprogramma ‘Eén tegen Eenzaamheid’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het lokale programma ‘Eén tegen Eenzaamheid Westland’ zetten verschillende partijen zich in om eenzaamheid in Westland te verminderen. Benieuwd wat er allemaal gedaan wordt tegen eenzaamheid in het Westland? Neem eens een kijkje op de website of volg ze op Instagram!