Zoek binnen Vitis Welzijn

Jongerenwerk zet elke maand een thema centraal. Bekijk ze hier terug!

Een nieuwe maand betekent een nieuw thema! Kijk hieronder alle eerdere themamaanden terug.

Voor informatie over het regelen van digitale zaken, kijk je op Digidingen-desk – informatiepunt voor jongeren

Januari: Gezondheid en welzijn

 

Wat is het aan het begin van het nieuwe jaar, dat alles ineens weer mogelijk lijkt? 3x per week in de ochtend sporten: peanuts. Minderen of stoppen met drugs of alcohol: kan ik. En dit wordt het jaar dat ik me eindelijk niet gek laat maken door die meiden uit de klas.

Helaas blijkt dat vuurtje na een paar weken toch weer gedoofd: het is koud buiten en donker. En het waait hard en regent. Dat sporten 's ochtends is toch wel heel vroeg en het bed ligt wel heel warm en de drugs verdooft de gure wind als die buiten raast.

Maar gelukkig hoef je het niet alleen te doen! De jongerenwerkers kunnen je helpen. We kunnen je helpen om de stapjes naar je doelen kleiner te maken of een beter beeld te krijgen van waarom je iets wilt. Soms is het gewoon fijn om even van je af te praten en zoek je een luisterd oor. 

Deze maand richt het jongerenwerk zich op gezondheid. Dat zijn niet alleen goede voornemens, want gezondheid is misschien juist nu wel extra belangrijk. Maar wat is gezondheid precies?

Gezondheid
Wat gezondheid is, lijkt heel eenvoudig: niet lichamelijk ziek zijn. Toch is het een ingewikkelder en dynamischer begrip. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestaat gezondheid uit drie dimensies:

* Fysiek
* Mentaal
* Sociaal

Deze drie zaken hebben allemaal invloed op elkaar: als jij mentaal ziek bent (bijvoorbeeld door een depressie), zal je dit ook merken aan je sociale contacten. En als je je fysiek ziek bent, kun je mentaal moelijkheden ervaren door een gebrek aan bijvoorbeeld energie. Daarom is het belangrijk om alle drie deze zaken te bekijken en goed te houden.

Fysieke gezondheid
Je fysieke gezondheid heeft te maken met alles rondom je lichaam. Dit versterk je door gezond te eten en genoeg te bewegen, maar ook door genoeg te ontspannen door structuur in je dag aan te brengen. 

Mentale gezondheid
Mentale gezondheid is gezondheid van je geest. De verzorging van je mentale gezondheid is net zo belangrijk als die van je lichamelijke gezondheid! Om mentaal gezond te blijven is het belangrijk dat je goed slaapt (7 tot 9 uur per nacht) en dat je zorgt voor voldoende ontspanning. 

Sociale gezondheid
Sociale gezondheid gaat om de hechte band die we hebben met familie en vrienden en het gevoel hebben ergens bij te horen. Of dat nu jouw familie, vriendengroep, sportclub of buurt is. 

Hulpvraag
Mocht je bij één van deze zaken een vraag hebben, of je wil dat een jongerenwerker meedenkt over bijvoorbeeld een nieuwe sport, laat het ons weten! 
We zijn bereikbaar via Instagram of WhatsApp. Kijk hier voor alle jongerenwerkers. 

Andere thema's
Uiteraard kun je ons ook nog altijd aanspreken voor je vragen over alle andere dingen die spelen in je leven: vrienden, thuissituatie, alcohol gebruik, werk, die leuke jongen uit je klas of juist die niet zo fijne ervaring. 

Februari: Liefde en seksualiteit

Met Valentijnsdag in het zicht, draait deze maand om liefde en seksualiteit. Liefde is vaak leuk, seks ook. Maar het is wel belangrijk dat je luistert naar je eigen gevoel en dit ook durft te benoemen.

Maar dat is soms spannend of misschien wel eng. Deze maand geven we je daar tips en tricks voor!

Verliefdheid en seksueel gedrag

In 2021 is er een onderzoek geweest, waarbij aan scholieren van 12 tot en met 16 jaar vragen gesteld zijn over hun seksueel gedrag. 66 procent van de leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs en 75 procent van de scholieren in het voortgezet onderwijs zegt wel eens verliefd te zijn geweest.  Van de basisschoolleerlingen zegt 1,5 procent te vallen op iemand van hetzelfde geslacht. Onder leerlingen in het voortgezet onderwijs gaat het om 2,5 procent. Circa 10 procent van de jongens en meisjes op het voortgezet onderwijs zegt weleens seksuele gemeenschap te hebben gehad.

Op de website van sense.info vind je heel veel informatie over liefde, relaties, seks, anticonceptie, etc.

Jouw identiteit

Weet je nog niet helemaal wie je bent of op wie je valt? Dat is helemaal niet erg! Er zijn meerdere personen en organisaties die je hierbij verder kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website iedereenisanders.nl

Leuk weetje: wist je dat Westland één van de vijf regenbooggemeenten in de regio is, en er activiteiten of ontmoetingen voor LHBTIQ+ tieners georganiseerd kunnen worden? Samen met organisaties als het jongerenwerk van Vitis Welzijn, COC Haaglanden, de Rainbow Friends and Family Support Group Westland, bibliotheek Westland, de GGD, JGZ willen we een veilige en leuke plek creëren waar tieners van 12- 16 jaar zichzelf kunnen zijn en leuke dingen kunnen doen. Denk aan spelletjes, bord of game, samen eten, film kijken... Ben jij die tiener, of ken jij die tieners in het Westland voor wie dit een leuke activiteit zal zijn? Wil je meehelpen deze activiteiten te organiseren? Laat dan snel een berichtje achter via 06-53529192 (Jaco) of via jongerenwerk@vitiswelzijn.nl en één van de jongerenwerkers neemt contact met je op. 

Grensoverschrijdend gedrag

Sinds de uitzending van het programma BOOS over The Voice of Holland is er veel aandacht voor grensoverschrijdend gedrag. We hopen natuurlijk dat het je nooit overkomt, maar mocht dit wel zo zijn, kan je anoniem terecht op de website van www.centrumseksueelgeweld.nl

Week van de Liefde

In de week van 12 t/m 17 februari is het de Week van de Liefde! Veel scholen besteden hier extra aandacht aan en organiseren bijvoorbeeld gastlessen. Mocht je zelf al vragen hebben, of je wil meer informatie over een onderwerp, kijk dan eens op de volgende websites: 
COC Haaglanden - Organisatie over de belangenbehartiging voor LHBTIQ+
Centrum Seksuele Gezondheid Haaglanden - Voor informatie over alles rondom seksualiteit, anticonceptie en soa
Sense.info - Voor al je vragen over seks


Ouders

Ook voor ouders is er veel materiaal beschikbaar over dit onderwerp. 
Brochure Weerbaar Online (Nederlands Jeugdinstituut)
Webinar Online Weerbaarheid (Mediapedagoog Jacqueline Kleijer)
Brochures Relationele en seksuele ontwikkeling 0-6 jaar, 6-9 jaar, 9-15 jaar, 0-18 jaar en 0-18 jaar met een beperking
seksueleopvoeding.info - Deze website helpt ouders om bewust seksuele opvoeding te geven. 

Andere thema's
Uiteraard kun je ons ook nog altijd aanspreken voor je vragen over alle andere dingen die spelen in je leven: vrienden, thuissituatie, alcohol gebruik, werk, die leuke jongen uit je klas of juist die niet zo fijne ervaring. 

Maart: Doekoe en financiën

Het lijkt allemaal zo aantrekkelijk: een gratis mobieltje bij je telefoonabonnement, muziek via Spotify, 24 uur per dag online kopen waar je zin in hebt. Jongeren groeien op in een wereld waarin geld bijna onzichtbaar is en de verleidingen groot zijn. En zodra je achttien bent wordt er van je verwacht dat je financieel redzaam bent. Dat is nogal wat.

Deze maand gaan we samen met jou aan de slag om je bewust te maken van hoe je inkomsten krijgt (loon, maar ook toeslagen), je helpen voorbereiden op (on)voorziende uitgaven en we helpen jou je geldzaken goed te regelen!

Belastingteruggave

Iedereen die werkt draagt automatisch belasting af. Dit wordt elke maand van je loon ingehouden om te voorkomen dat je aan het eind van het jaar ineens een enorm bedrag moet afdragen aan de belastingdienst. Bij jongeren en studenten komt het echter vaak voor dat er te veel belasting wordt ingehouden op je loon. Door aangifte te doen, kun je dit teveel betaalde bedrag terugvragen.

Dus eerst maar even cashen. Want wist je dat jongeren ieder jaar gemiddeld €250,- laten liggen aan belastingcenten? Dat is natuurlijk zonde!

Je aangifte is voor een groot gedeelte al ingevuld. Je loon, uitkering en studiefinanciering zijn bijvoorbeeld al ingevuld. Je hoeft de gegevens alleen te controleren en te kijken of de aangifte volledig is en zo nodig aan te vullen. Dat is makkelijk zat toch!

Heb je hulp nodig? Laat het ons weten, dan kijken we met je mee of vragen wij een vrijwilliger van Vitis Welzijn je te helpen.

 

Week van het geld

Van 11 tot en met 15 maart is het de Week van het Geld. Dit jaar is het thema ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’. 

Waarschijnlijk krijg je deze week ook op school van alles mee over het onderwerp. Heb je nog extra vragen, laat het ons dan weten, dan helpen we je graag!

Budget

Misschien vind je het moeilijk om zicht te krijgen op jouw in- en uitgaven. De jongerenwerkers kunnen samen met jou een overzicht maken met wat je aan geld krijgt en wat je moet en wilt kopen. Ook kunnen we kijken naar hoe je kunt sparen: wat doe je als je iets heel graag wil – of zelfs nodig hebt – maar je hebt geen geld?

 

Schulden

Steeds meer jongeren komen in de problemen door pech, onhandige keuzes en geldtekort. Vaak zijn die schulden bij de overheid. Je kunt bijvoorbeeld je zorgverzekering niet betalen, hebt problemen met toeslagen of moet veel studiekosten terugbetalen.

Schulden geven stress. Hierdoor ben je minder goed op school of in je werk. Je leeft meer in het hier en nu en kijkt minder naar de toekomst, dit kan het probleem weer verergeren. Doordat je minder relaxed bent, heeft het ook invloed op het contact met vrienden en je familie. Het is belangrijk dat je je geldproblemen aanpakt voordat ze erger worden. Je hoeft je nergens voor te schamen.

Maar wat moet je nu doen als je schulden hebt en je komt er zelf niet uit? Gemeente Westland biedt schuldhulpverlening. Wat ga je dan doen?

* Allereerst wordt je financiële situatie op orde gebracht. Je maakt een budgetplan met jouw budgetbeheerder. Hiermee zorg je ervoor dat je in de toekomst geen schulden meer maakt en je financiën goed beheert.
* Als je situatie op orde is, teken je de schuldregelingsovereenkomst. De schuldhulpverlener doet een betalingsvoorstel aan de schuldeisers. Je begint met terugbetalen als alle schuldeisers akkoord gaan.
* Na een half jaar neemt je schuldhulpverlener contact met je op om te vragen hoe het nu gaat. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat je opnieuw te maken krijgt met problematische schulden.

Hulp vanuit de gemeente | Gemeente Westland

Lenen

Lenen heeft misschien een slechte naam, maar eigenlijk zijn er twee soorten leningen: nuttige en prettige leningen. De eerste lening is bijvoorbeeld wanneer je een lening bij DUO aangaat voor je studie of bij je ouders voor je eerste materiaal voor je klusjes als ZZP’er. Zo’n lening wordt dan gezien als investering in jezelf en in de toekomst en dit maakt lenen minder erg. Jongeren vertrouwen erop dat het een tijdelijke lening is en dat ze in de toekomst een goede baan krijgen waarmee ze de lening eenvoudig af kunnen lossen.

Sommige jongeren sluiten wel eens een prettige lening af. Ze willen bijvoorbeeld op vakantie en hebben daar eigenlijk geen geld voor. De meeste jongeren lenen dit geld dan van ouders of andere familieleden. Bij je ouders hoef je geen rente te betalen en ze vertrouwen erop dat je het geld terug betaalt wanneer het jou uitkomt. Dat is een prettige (maar dus niet noodzakelijke) lening.

Andere thema's
Uiteraard kun je ons ook nog altijd aanspreken voor je vragen over alle andere dingen die spelen in je leven: vrienden, thuissituatie, alcohol gebruik, werk, die leuke jongen uit je klas of juist die niet zo fijne ervaring. 

April: Carrière en werk

De regen gooit even wat roet in het eten, maar we weten het allemaal: de lente is begonnen en de zomer is in aantocht. En dat betekent waarschijnlijk veel naar buiten voor je en dat is allemaal heel leuk, maar kost toch eigenlijk wel een hoop geld. Met de scooter naar de Wollebrand of het strand, tot ’s avonds laat buiten in het park zijn met je vrienden (en de daarbij vele blikjes drinken en snacks) of naar toffe feesten.

In het Westland werkt 8 op de 10 jongeren van tussen de 15 en de 27 jaar. Dat is ontzettend veel! Na het uitbreken van de coronacrisis daalde het aantal jongeren dat werkte wel flink.  Daarom richt het jongerenwerk zich deze maand extra op jongeren die opzoek zijn naar een (bij)baan of een passende opleiding voor de toekomst.

Waar vind ik een bijbaan?

Je bent dus op zoek naar een (bij)baantje voor cash. Hier alvast wat tips:

* Jongeren aan de slag (JAS Westland): op deze insta vindt je allerlei leuke banen voor jongeren in het Westland. Bijbanen staan er wat minder op, maar worden ook regelmatig gedeeld.
* Op Westlandsebanen.nl kun je ook sorteren op bijbanen.
* Ga vooral zelf langs bij winkels, tuinen of horeca waar je graag zou willen werken! Zo kunnen ze meteen zien dat je initiatief toont. (bedenk van te voren alvast hoeveel uren en welke dagen je kunt werken)

Welk werk mag ik doen?

In Nederland zijn er regels als het gaat om welke bijbaantjes je mag hebben en hoeveel uur je mag werken onder de 18 jaar. Hieronder een overzicht:

12 jaar:

- Klusjes voor familie of buren

13 en 14 jaar: 

- Folders en huis-aan-huisbladen bezorgen

- Lichte werkzaamheden in een winkel: helpen vakkenvullen of inpakken

- Landbouw: lichte oogstwerkzaamheden, groenten en fruit plukken

15 jaar:

- Folders- of krantenbezorger

- Winkel of supermarkt: vakkenvullen of inpakken

- Landbouw: lichte oogstwerkzaamheden, groenten en fruit plukken

- Horeca: helpen in de keuken of bediening (horeca zonder alcohol, zoals snackbars)

16 jaar:

- Fietskoerier

- Winkel of supermarkt: achter de kassa

- Horeca: afwasser, keukenhulp, bediening, fastfoodketen

17 jaar:

- Fietskoerier

- Horeca: keukenhulp, afwasser, achter de bar

- Winkel of supermarkt: kassamedewerker, vakkenvuller, winkelhulp

18 jaar: 

- Winkel

- Horeca

- Promotor op straat

- Pakketbezorger (als je een rijbewijs hebt)

Leerwerkcheque

De gemeente biedt werkgevers de leerwerkcheque subsidie. Met de leerwerkcheck kun je werkervaring opdoen bij een werkgever die je zelf uitzoekt. De gemeente betaalt dan deels het salaris van jou. Je krijgt begeleiding van de werkgever en ontwikkelt vaardigheden en competenties.  Het gaat om een leerwerkplek van 6 maanden van 32 uur per week.

Heb ik hier recht op?
De leerwerkcheque is bedoeld voor jongeren van 16 tot 27 jaar;

* met een diploma op MBO-2 t/m 4 niveau, HBO of WO
* leerlingen/schoolverlaters van het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs die geen leerbaan kunnen vinden, of;
* BBL-ers zonder arbeidsovereenkomst (aanvraag op advies van de stagebegeleider, alleen als een arbeidsovereenkomst niet haalbaar is).

Heb je hier vragen over? Neem contact op met een jongerenwerker óf kijk op Leerwerkcheque - Gemeente Westland

Andere thema's
Uiteraard kun je ons ook nog altijd aanspreken voor je vragen over alle andere dingen die spelen in je leven: vrienden, thuissituatie, alcohol gebruik, werk, die leuke jongen uit je klas of juist die niet zo fijne ervaring. 

Mei: Verslaving en gedrag

Deze maand richten we ons op verslavingen en de risico’s hiervan. We hebben het dan overigens niet alleen over drugs of alcohol, je kunt namelijk ook verslaafd zijn aan dingen als seks, gokken, nieuwe technologieën (Netflix of TikTok bijvoorbeeld) of eten.

Wanneer ben ik verslaafd?

Als jij vaak iets doet en daar heel gelukkig van wordt, betekent dat niet dat je meteen verslaafd bent. Er zijn aldus Jellinek 11 criteria vastgesteld. Als je aan twee of drie voldoet, heb je een milde verslaving. Voldoe je aan vier of vijf criteria, dan spreek je van een gematigde verslaving. Bij zes of meer criteria is er sprake van een ernstige verslaving. De elf criteria kun je vinden op deze website:

https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wanneer-ben-je-verslaafd-aan-alcohol-of-drugs/

Je kan bijvoorbeeld verslaafd zijn als je niet meer uit jezelf kunt stoppen en daar basisbehoeften voor opoffert. Dus als je bijvoorbeeld minder slaapt omdat je aan één stuk door een serie kijkt of dat je je boodschappengeld uitgeeft om te gokken. Ook gebruik of speel of kijk je vaker en langer/meer dan je bedoeling was.

Waarom wordt de één wel verslaafd en de ander niet?

Niemand is hetzelfde, zo kun je net zo veel studeren als je vriend(in) en toch een lager cijfers halen, of net zo vaak sporten en toch minder snel zijn. Dit geldt ook voor verslavingen, zelfs als jullie hetzelfde doen, wil dat niet zeggen dat jullie allebei (niet) verslaafd raken.

Je kunt een erfelijke aanleg voor verslaving hebben, maar ook andere zaken spelen een rol. Denk aan je opvoeding, persoonlijkheid, gewoontes en je omgeving. Hieronder een aantal factoren die een rol spelen in verslavingsgevoeligheid:

Verslaving in de familie

Uit onderzoek blijkt dat je zo’n 40% tot 70% van de verslavingen voorkomen uit geërfde genen. Dat betekent niet dat jullie dezelfde verslaving hoeven te hebben, je vader kan verslaafd zijn aan alcohol, terwijl jij dezelfde patronen toepast op sporten.

Impulsiviteit en spontaan

Als je van jezelf erg impulsief en spontaan bent, dan is de kans groter dat je minder weerstand biedt tegen verslavend gedrag. Hoe minder je nadenkt als je ‘ja’ zegt tegen vrienden of langetermijngevolgen van je keuzes, hoe vaker het zal gebeuren en voor je het weet kun je niet minder zonder.

Psychische diagnose

Iets anders wat een rol kan spelen bij verslavingen is een psychische diagnose. Denk hierbij aan een dwangstoornis. Ook als je ADHD hebt, heb je meer kans op verslavingen omdat dat gelijke patronen heeft in je brein.

Een laag zelfbeeld of traumatische ervaring

Als je weinig zelfvertrouwen hebt en jezelf niet erg van waarde vindt, is de kans ook groter dat je een verslaving kan ontwikkelen. Vaak komt een verslaving voort uit het ontsnappen van het echte leven. Daarom is het verleidelijk om de werkelijkheid te ontsnappen met bijvoorbeeld games, alcohol of eten. Je kunt het echte leven ook willen ontsnappen om een traumatische ervaring te vergeten.

Sociale angst

 Jongeren die zich eenzaam voelen en minder op hun gemak zijn in sociale situaties, blijken uit onderzoek ook meer verslavingsgevoelig. Als je vaak in je eentje ongemakkelijk staat te zijn op een evenement, trek je bijvoorbeeld misschien eerder naar social media of alcohol om dat ongemak minder te maken.

Herken jij je in een aantal van deze factoren, dan wil dat niet meteen zeggen dat jij meteen verslaafd raakt als je iets gebruikt!

Jongeren en verslavingen

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft de volgende cijfers over jongeren die behandeld zijn wegens middelenmisbruik of verslaving. In 2015 zijn circa 8.500 jongeren onder de 25 jaar wegens middelenmisbruik of afhankelijkheid behandeld in een instelling voor verslavingszorg. Dit is circa 13 procent van alle personen die in behandeling zijn geweest bij verslavingszorg. Onder de jongeren is cannabis in de helft van de gevallen de hulpvraag.

Afbeelding1.png

 

 

Online hulp:

Als het stoppen of minderen je tegenvalt, kun je alsnog hulp inschakelen. Er zijn verschillende vormen van hulp, van laagdrempelig naar meer intensief, net wat op dit moment bij jou past. Via internet kun je stap voor stap meer grip krijgen op je gebruik, of toewerken naar stoppen. Er zijn modules voor verschillende middelen. Je kunt deze programma’s thuis achter de computer volgen en blijft helemaal anoniem. Je meldt jezelf via de computer aan en doorloopt vervolgens een programma waarin je opdrachten en tips krijgt. Vaak krijg je via het programma een vaste hulpverlener toegewezen met wie je geregeld digitaal contact hebt.

Hieronder een overzicht met internetprogramma’s die je helpen te stoppen of te minderen:

Minder Drinken | Hulp bij Minder Drinken of Stoppen is een anonieme online cursus voor volwassenen die zelfstandig hun alcoholgebruik willen minderen.
* Wil je stoppen of minderen met alcohol? Bekijk dan allesoverdrinken.nl
Online zelfhulp programma’s van de Jellinek over stoppen/mindren met alcohol, cannabis, tabak en cocaïne
* Stoppen of minderen met blowen via Tactus cannabisdebaas.nl
Ask Terwille een Christelijke GGZ-instelling die helpt met stoppen/minderen met blowen, cocaïne, GHB, speed en XTC.
* Steuntje in de rug nodig bij stoppen met roken? Quiddy is een app die je daarbij helpt. Met Quiddy kun je samen met iemand van jouw leeftijd stoppen met roken.

Andere thema's
Uiteraard kun je ons ook nog altijd aanspreken voor je vragen over alle andere dingen die spelen in je leven: vrienden, thuissituatie, alcohol gebruik, werk, die leuke jongen uit je klas of juist die niet zo fijne ervaring. 

 

Juni: Dorpskern in beeld

Deze maand richten we ons op de verschillende thuissituaties. Vanaf 25 jaar woont nog 1 op de 4 jongeren bij één of beide ouders. Dat is dus best wel lang! De wachtrij voor een huurwoning is lang en huren in de vrije sector is erg duur. Verder zijn de prijzen om een huis te kopen ook erg duur.

Thuis is het niet zo gezellig
Het is dus belangrijk dat je je thuis fijn en veilig voelt. Maar soms voelt dat niet zo. Soms is het er ongezellig, is er veel ruzie of begrijpen jij en je ouder(s) / broers of zussen elkaar niet. Dat is lastig. Wat kun je doen als het thuis niet zo goed gaat?

* Blijf niet rondlopen met nare dingen die je meemaakt thuis
* Probeer bijvoorbeeld te praten met een jongerenwerker, lerares, buurvrouw, zorgcoördinator op school of je huisarts
* Ben je bang dat iemand (bv. huisarts, zorgcoördinator of jongerenwerker) jouw ouders inlicht? We praten alleen met iemand over de dingen die je vertelt, als jij zegt dat dat mag. Of als je in gevaar ben.

Waar kun je (anoniem) je verhaal kwijt:

? Misschien wil je eerst met iemand bellen of chatten zonder dat die weet wie je bent:

8 tot 18 jaar: de Kindertelefoon 0800-0432

18 tot 24 jaar: de Alles Oké? Supportlijn 0800-0450

Als je je onveilig voelt of in gevaar bent: Veilig Thuis 0800-2000

 

Psychische of verslavingsproblemen thuis
Ongeveer 577.000 jongeren onder de 18 jaar hebben een ouder met psychisch of verslavingsproblemen. Je hebt misschien niet de tijd om stil te staan bij jezelf. Waarschijnlijk ben je sterk en zelfstandig. Maar toch wordt het wel eens teveel. Dat is heel logisch.

Kopstoring.nl biedt jou advies, tips en een plek om je hart te luchten. Je kunt je er deelnemen aan een online groepscursus, e-mailen met een deskundige, contat leggen met andere jongeren en tips vragen.

Ziekte of beperkingen thuis
Als iemand in jouw gezin een ziekte of beperking heeft, gaat het er net even anders aan toe dan in ‘gewone’ gezinnen. Dat is niet altijd makkelijk als je opgroeit! Vitis Welzijn heeft voor deze kinderen tussen 8 en 12 jaar een speciale ontmoetingsgroep. Heb je hier interesse in of vragen over, kijk hier dan voor meer informatie hierover. In deze praatgroep is er contact met andere kinderen die in een zelfde soort situatie zitten.

Mantelzorg
Als jonge mantelzorger groei je op met iemand in je omgeving die extra zorg nodig heeft. Het kan gaan om iemand met een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek. Het kan dat je als jonge mantelzorger daardoor extra taken in huis hebt, misschien vaker op moet passen op broertjes of zusjes of helpt met vertalen voor je ouders. Het kan ook zijn dat je je extra zorgen maakt om degene die ziek is.

Meer informatie over wat Vitis Welzijn biedt voor jonge mantelzorgers? Kijk eens op onze website of neem contact op met een jongerenwerker!

Andere thema's
Uiteraard kun je ons ook nog altijd aanspreken voor je vragen over alle andere dingen die spelen in je leven: vrienden, thuissituatie, alcohol gebruik, werk, die leuke jongen uit je klas of juist die niet zo fijne ervaring. 

Juli: Feestweken en kermis

De zomervakantie begint bijna, en dat betekent waarschijnlijk veel feestjes, schuitvaren, feestweken, of lekker een terrasje opzoeken. Vaak komen hierbij ook andere dingen kijken, zoals alcohol en drugs. 

Wij hoeven je niet te vertellen dat het gebruik van alcohol en drugs niet verstandig is. We zullen je ook geen eindeloze preken geven als je toch gebruikt of drinkt. Wat we nog belangrijker vinden is dat je je bewust bent van de risico’s die je loopt en op basis daarvan een bewuste keuze maakt over je gebruik. Deze maand vind je hier dus informatie over alcohol: wat is comazuipen, hoe herken je dat je te ver gaat en wat moet je dan doen? Ook kun je vinden waar je je drugs kunt laten testen om risico’s te verminderen.

 

Helemaal onderaan vind je testen die je kunt doen als je twijfelt over of jouw gebruik problematisch is en vind je informatie over hoe je kunt stoppen.

drinken.jpg

Comazuipen / binge drinken

Bij comazuipen denken we vaak aan veel teveel alcohol drinken. Toch hoeft dit niet. Je hoeft niet heel veel glazen alcohol te drinken om in een comateuze toestand te raken. Jongeren die voor het eerst alcohol drinken kunnen al na een paar glazen helemaal van de wereld zijn, simpelweg omdat het lichaam het drinken van alcohol niet gewend is. Als iemand er bewust voor kiest om dronken te worden, noemen we dit binge drinken.

Wat we eigenlijk bedoelen bij comazuipen is alcoholvergiftiging. Hierbij is er sprake van een veel te hoge concentratie alcohol in het bloed. Je hoeft geen grote hoeveelheden alcohol in korte tijd te drinken om 'out' te gaan. Bij een alcoholpromillage van 4 kun je een alcoholvergiftiging krijgen en bewusteloos raken. Vanaf een promille van 5 of hoger kun je in coma raken of zelfs dood gaan van de alcoholvergiftiging.

 

Herkennen wanneer je te ver gaat

Jonge mensen zijn vatbaarder voor een alcoholvergiftiging dan ouderen, doordat jonge mensen minder lichaamsvocht hebben dan ouderen. Ook het tempo waarin je drinkt, de ervaring met alcohol, de hoeveelheid voedsel in de maag en de stemming van de persoon spelen een rol.

Het beste wat je kunt doen is natuurlijk stoppen met drinken zodra je merkt dat de alcohol de overhand begint te nemen. Toch is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, helemaal tijdens een avondje drinken met de vriendengroep. Nee zeggen is dan nog niet zo makkelijk onder groepsdruk.

Jongeren herkennen deze symptomen nog niet zo goed, waardoor het van het ene of het andere moment kan leiden tot een staat van bewusteloosheid. Toch zijn er vaak wel voortekenen bij het comazuipen. De eerste symptomen bij het comazuipen is het standaard dronken gedrag. Het slachtoffer kan erg vrolijk zijn of juist heel verdrietig. Ongepast gedrag, duizeligheid, niet meer uit de woorden komen en slaperigheid komen voor.

Een stap verder is het nog weer als het slachtoffer in slaap begint te vallen. Valt het slachtoffer in slaap? Blijf dan regelmatig de ademhaling controleren. Dit is erg belangrijk, want de volgende stap kan bewusteloosheid zijn.

Kom je iemand tegen die geen reactie meer geeft bij het aanspreken of het voorzichtig schudden aan de schouders? Bel direct met 1-1-2. Overgeven is een mogelijkheid, dus leg het slachtoffer in de stabiele zijlegging. Zorg dat het slachtoffer niet te koud wordt en gebruik een deken of een jas.

Het is toch misgegaan. Wat nu?

Ben je een avond uit geweest en heb je een blackout gehad waardoor je een deel van de avond vergeten bent? Ben je ergens anders wakker geworden en heb je geen idee hoe je daar terecht bent gekomen? Denk je dat iemand wat in je drankje heeft gedaan en ben je een deel van de avond kwijt? Of ben je onder invloed gewond geraakt of in een geweldsituatie terecht gekomen?

Ga altijd als eerst naar de huisarts. Die kan je helpen en ondersteunen en waar nodig verwijzen naar een gespecialiseerde arts.

Drugs

Er zijn veel verschillende soorten drugs, bijvoorbeeld cannabis (hasj en wiet), xtc, paddo’s, maar ook lachgas. Te veel om allemaal te benoemen. Heb je vragen over specifieke drugs, dan kun je ons altijd benaderen. Wil je het liever zelf (anoniem) opzoeken, neem dan eens een kijkje op de website van drugsinfo.nl, Home | Drugs Kompas of kijk op onze insta.

Voor alle drugs geldt wel altijd: Gebruik van drugs gaat altijd gepaard met risico’s

Lachgas

Het gebruik van lachgas lijkt de laatste jaren sterk toegenomen. Maar is veel onduidelijkheid over de risico’s en schadelijke gevolgen van gebruik en bij welke mate van gebruik dit optreedt.

Lachgas is een kleurloos gas met een zoete smaak en geur. Het is verkrijgbaar in grote gasflessen of in de vorm van kleine patronen, bijvoorbeeld voor in slagroomspuiten. Als lachgas als drug wordt gebruikt, wordt het in ballonnen gespoten. Die wordt vervolgens via de mond geïnhaleerd. Dit zorgt voor een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen

Lachgas heeft een euforisch en licht tripeffect. Het kan ervoor zorgen dat de pijngrens wordt verhoogd, dat je in een roes terecht komt en je lacherig en dromerig voelt. Dat effect krijg je na 20 à 30 seconden en houden niet langer dan een paar minuten aan.

Naast deze gewenste effecten (hallucinaties en tripeffecten) rapporteren gebruikers ook bijwerkingen of ongewenste effecten; duizeligheid (46%), verwardheid (27%), hoofdpijn (25%). Een deel van deze klachten wordt vermoedelijk veroorzaakt door tijdelijk zuurstoftekort. Misselijkheid, gevoelloosheid of tintelingen in handen en voeten in de dagen na gebruik en flauwvallen zijn minder genoemde klachten. Het ervaren van klachten hangt samen met de frequentie van lachgasgebruik. Hoe vaker er gebruikt wordt hoe groter de kans op klachten. Dit geldt met name voor de klachten als verwardheid en hoofdpijn.

Waar kan ik drugs laten testen?

Aan het gebruik van drugs zijn altijd risico's verbonden. Wil je geen risico lopen? Gebruik dan niet! Wil je toch gebruiken en wil je weten wat er in je drugs zit en welke risico’s je kunt lopen? Dan kun je het anoniem laten testen bij de testservice.

Het doel van de testservice is om inzicht te krijgen in wat er op der markt wordt aangeboden en om te voorkomen dat extra gevaarlijke drugs worden gebruikt.

Het testen in Den Haag wordt gedaan door DrugsKompas (die ken je misschien wel van onze live sessies op insta). Het inloopspreekuur van de Testservice is op donderdagavond geopend van 17.30-20.00 uur. 

Waar moet ik zijn?

PsyQ gebouw (Begane grond)

Lijnbaan 4 VA Den Haag

Testlijn: 06 13 61 48 07

vragen@drugskompas.nl

Wil je precies weten hoe het testen werkt of welke drugs wordt getest, kijk dan op de website van drugskompas Testservice | Drugs Kompas

 

drugs.jpg

 

Drink ik te veel of ben ik verslaafd?

Wanneer is middelengebruik problematisch?

Middelengebruik heeft risico’s, met name voor minderjarigen. Jongeren tot 18 jaar mogen dan ook geen alcohol, tabak of cannabis kopen. Maar een keer iets uitproberen maakt iemand nog niet direct verslaafd. Het is daarom belangrijk om onderscheid te kunnen maken in stadia van gebruik:

• Experimenteel gebruik:

één keer of een paar keer gebruiken uit nieuwsgierigheid of om erbij te horen

• Recreatief gebruik:

af en toe gebruiken waarbij je wel rekening houdt met de risico’s en zorgt dat het niet ten koste gaat van school, werk of andere afspraken

• Gewoontegebruik:

het gebruik wordt gewoon bij terugkerende activiteiten zoals uitgaan of vrienden ontmoeten, als je niet gebruikt mis je het

• Problematisch gebruik:

er ontstaan problemen door het gebruik, bijvoorbeeld in relaties met familie en vrienden, op school of werk of financieel. Ook wanneer je gebruikt om met problemen om te gaan of juist om deze te vergeten, is dit een vorm van problematisch gebruik.

• Verslaving:

je raakt afhankelijk van een middel en kan niet meer zonder, dit wordt ook wel een stoornis in het gebruik van middelen genoemd.

Maak je je zorgen om je eigen gebruik? Dan kun je zelf proberen te stoppen, dit kan daarbij helpen:

* Doe een test om in kaart te brengen hoe het staat met je middelengebruik, zo kun je kijken of je op een riskante manier gebruik maakt van drugs of alcohol.
* Hier kan dat: Test je hasj en wiet gebruik - Drugs en Uitgaan Test je alcohol gebruik - Drugs en Uitgaan & Wat drink jij? - ALCOHOLinfo.nl ver (iriszorg.nl) . Op Test jezelf | Druglijn.be vind je ook testen voor bijvoorbeeld gamen, Slaap- en kalmeringsmiddelen, xtc en gokken. 
* Houd je dagboek bij waarin je opschrijft wanneer je gebruikt (hoeveel gebruikte je, met wie was je, wat gebeurde er). Als er een reden was voor het gebruik, schrijf die dan ook op. Er kan een leuke aanleiding zijn geweest, bijvoorbeeld een feestje. Maar misschien gebruikte je vanwege stress, verveling of ruzie, of uit gewoonte. Na deze maand bekijk je of er een bepaald patroon in je gebruik zit.
* Stel haalbare doelen. Wil je volledig stoppen, of wil je minderen? Hoeveel ga je dan gebruiken en op welke dagen wel en op welke dagen niet. Maak het zo concreet mogelijk.
* Alternatieven Zoek een alternatief voor het gebruik maar ook voor bijvoorbeeld de reden dat je gebruikt. Doe je het om jezelf te troosten, kalmeren of iets te vieren, kijk dan naar een activiteit die die functie kan overnemen.

Online hulp:

Als het stoppen of minderen je tegenvalt, kun je alsnog hulp inschakelen. Er zijn verschillende vormen van hulp, van laagdrempelig naar meer intensief, net wat op dit moment bij jou past. Via internet kun je stap voor stap meer grip krijgen op je gebruik, of toewerken naar stoppen. Er zijn modules voor verschillende middelen. Je kunt deze programma’s thuis achter de computer volgen en blijft helemaal anoniem. Je meldt jezelf via de computer aan en doorloopt vervolgens een programma waarin je opdrachten en tips krijgt. Vaak krijg je via het programma een vaste hulpverlener toegewezen met wie je geregeld digitaal contact hebt.

Hieronder een overzicht met internetprogramma’s die je helpen te stoppen of te minderen:

Minder Drinken | Hulp bij Minder Drinken of Stoppen is een anonieme online cursus voor volwassenen die zelfstandig hun alcoholgebruik willen minderen.
* Wil je stoppen of minderen met alcohol? Bekijk dan nl.
Online zelfhulp programma’s van de Jellinekover stoppen/mindren met alcohol, cannabis, tabak en cocaïne
* Stoppen of minderen met blowen via Tactus nl.
Ask Terwilleeen Christelijke GGZ-instelling die helpt met stoppen/minderen met blowen, cocaïne, GHB, speed en XTC.
* Steuntje in de rug nodig bij stoppen met roken? Quiddyis een app die je daarbij helpt. Met Quiddy kun je samen met iemand van jouw leeftijd stoppen met roken.

Andere thema's
Uiteraard kun je ons ook nog altijd aanspreken voor je vragen over alle andere dingen die spelen in je leven: vrienden, thuissituatie, alcohol gebruik, werk, die leuke jongen uit je klas of juist die niet zo fijne ervaring. 

 

Augustus: Talent en vrije tijd

Soms is het lastig je vrije tijd in te delen. Misschien verveel jij je omdat je niet weet wat je moet doen of heb je het eigenlijk wel te druk. Hieronder hebben we drie veel voorkomende vragen van jongeren uitgewerkt: wat kun je doen als je je verveelt, wat kun je doen als je een veel te drukke agenda hebt en wat kun je doen als je mensen in je vrije tijd wilt helpen.

Ik verveel me, wat kan ik doen?

Je zit thuis, hebt niets te doen en je kunt er (om wat voor reden dan ook) niet op uit. Als je je verveelt voel je je lusteloos, hangerig en ongeïnteresseerd. Terwijl je juist behoefte hebt aan afleiding, plezier en leuke dingen doen met je vrienden. Verveling ontstaat meestal op een moment dat je even niets hoeft en geen druk ervaart. Maar je kunt je ook vervelen als je iets heel saais moet doen, bijvoorbeeld een saaie opdracht voor school.

Als je je verveelt, besteed je misschien meer tijd dan normaal aan bankhangen, bingewatchen en rondhangen met je telefoon. Zonde, want het eigenlijk een moment dat je juist zou kunnen ontspannen.

Oke, maar wat kan ik dus doen? Jongeren geven elkaar de volgende tips:

* Misschien had je vroeger een hobby waar je nu niks meer mee doet. Probeer het eens uit, misschien vind je het wel weer heel leuk om te doen!
* Check bij vrienden en klasgenoten wat zij doen in hun vrije tijd. Soms komen er hele originele ideeën uit, misschien raak je wel geïnspireerd of kan je iets samen doen.
* Op internet kan je veel online testen vinden die jou tips kunnen geven over nieuwe hobby’s of activiteiten. Vul de vragenlijsten in en kijk welke hobby’s jij nog niet ontdekt hebt!
Sportwijzer: welke sport past bij jou? 
Hobbykiezer: welke hobby past bij jou? 
Hoe snel verveel jij je? Test het hier 
* Heb je geld over voor een nieuwe hobby? Probeer dan eens een proefles bij een creatieve cursus of een sportclub.
* Wil je nieuwe mensen ontmoeten of met vrienden naar een activiteit? Op deze websites vind je wat er in het Westland aan activiteiten zijn:
Bezoek Westland 
Westlandontmoet 
Buurtrestaurant Jong bij mekaar

Hoe kan ik het minder druk krijgen?

Heb jij het altijd erg druk? Staat je agenda vol met afspraken en verplichtingen? Veel jongeren vinden het moeilijk om daarmee om te gaan. Ze hebben een druk leven naast hun school en zijn actief op social media. Al die dingen samen zorgen voor een constante druk. Hoe kun je het beste plannen en hoe maak je keuzes?

Ken je grenzen
Ervaar jij je leven als veel te druk? Bedenk dat je er zelf iets aan kunt doen. Leer je eigen grenzen kennen en durf nee te zeggen. Dus kies voor één feestje op een avond, in plaats van drie. En kies voor op tijd naar bed gaan na je werk, in plaats van nog uit te gaan.

Keuzes maken
Waarschijnlijk moet je met veel agenda’s rekening houden: die van school, werk, familie, sport en vrienden. Het is soms lastig om goede keuzes te maken. Kijk eerst naar wat het belangrijkste is. Welke activiteiten kunnen niet wachten? Zorg voor een goede afwisseling. Het is belangrijk om je naast school en werk voldoende te kunnen ontspannen. Stel zo je eigen prioriteiten vast en maak een planning.

Houd wat ruimte over
Goed plannen is dus belangrijk. Maar houd altijd wat ruimte vrij in je agenda. Het komt vaak voor, dat er op het laatste moment nog iets tussen komt. Dan is het fijn als je daar de ruimte voor hebt. Zo heb je minder last van stress. Bovendien is het belangrijk dat je ook ruimte over hebt voor spontane dingen.

Tips

* Denk aan jezelf. Soms is het beter om even tijd voor jezelf te nemen, in plaats van altijd maar weer op stap te gaan.
* Zeg op tijd nee. Wacht niet tot het laatste moment. Dan is het extra vervelend om “nee” te moeten zeggen.
* Gebruik een agenda en maak een planning. Dat geeft je overzicht en zorgt ervoor dat je minder stress hebt.
* Laat altijd een gaatje over in je agenda. Plan het nooit helemaal vol, want soms lopen afspraken uit. Bovendien kun je de “lege” momenten in je agenda gebruiken om te ontspannen.
* Houd je prioriteiten in de gaten. Soms is het lastig om te kiezen tussen wat je leuk vindt en wat nodig is. Soms moet je nee zeggen tegen vrienden, omdat school op dat moment belangrijker is.
* Probeer één ding tegelijk te doen. Leg je telefoon weg als je huiswerk gaat maken. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld drie kwartier leert en daarna een kwartier je berichten checkt.

Hoe kan ik andere mensen (jong of oud) helpen in mijn vrije tijd?

Vrijwilligerswerk is een mooie manier om anderen te helpen en om ervaring op te doen die je later op je CV kunt zetten. Soms krijg je bij vrijwilligerswerk ook een vergoeding, maar dit is niet overal zo.

Andere jongeren helpen: Coachie
Vind je het leuk om jongeren van je eigen leeftijd te ondersteunen met hun vragen, dan kun je bij Vitis Welzijn coachie worden. Het is voor jongeren soms fijn om met iemand van hun eigen leeftijd of net iets ouder te praten. Die hebben vaak al eerder met dezelfde ‘problemen’ gelopen zoals: eerste jaar middelbare school is toch wel pittig met al die veranderingen. Juist daardoor kan je andere jongeren die hier tegenaan lopen goed helpen.

Ik wil coachie worden!

Jezelf ontwikkelen bij maatschappelijke organisaties
Je kent waarschijnlijk ook het Vrijwillig Traineeship wel. Dit is speciaal voor jongeren tussen 16 en 27 jaar om nieuwe mensen te leren kennen, praktijkervaring op te doen en om jezelf te ontwikkelen. Je gaat een half jaar aan de slag bij verschillende maatschappelijke organisaties in het Westland en werkt daarbij aan je talenten en je skills.   

Ik wil me aanmelden voor het Vrijwillig Traineeship

Andere thema's
Uiteraard kun je ons ook nog altijd aanspreken voor je vragen over alle andere dingen die spelen in je leven: vrienden, thuissituatie, alcohol gebruik, werk, die leuke jongen uit je klas of juist die niet zo fijne ervaring. 

September: Jeugd en onderwijs

Inmiddels is school alweer begonnen. Wij wensen jullie een heel gezellig en leerzaam nieuw schooljaar. Deze maand gaan we ons richten op alles wat met school te maken heeft.

Leerplicht en kwalificatieplicht

Misschien heb je wel eens gehoord van leerplicht, maar wat betekent dit eigenlijk? Alle kinderen tussen de 5 en 16 jaar die wonen in Nederland zijn leerplichtig. Deze leerplicht duurt tot en met het einde van het schooljaar. Als je dus 16 wordt, moet je het schooljaar nog wel afmaken.
Als je minimaal 12 volledige schooljaren naar school bent geweest, is de leerplicht ook afgelopen.
Naast de leerplicht, is er nog de kwalificatieplicht. Dit geldt voor jongeren tussen 16 en 28 jaar die geen startkwalificatie (een diploma havo, vwo of mbo niveau 2 of hoger) hebben. Als je een kwalificatieplicht hebt, moet je volledig onderwijs volgen. Je mag dus niet voltijd werken. Volg je een bbl opleiding in het mbo? Dan kan je werken en leren combineren.

Opleiding kiezen

Ben je klaar met de middelbare school? Dan ga je waarschijnlijk een opleiding volgen op het mbo, hbo of de universiteit! Maar hoe kies je een opleiding die goed bij je past?

* Maak voor jezelf een lijstje met dingen waar je goed in bent of die je leuk vindt.
* Op internet vind je een hoop websites waar je testen kan doen, probeer er eens eentje.
* Praat er met je ouders, vrienden, mentor over, of stuur een jongerenwerker een berichtje!

Studiefinanciering

Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen, zoals basisbeurs, aanvullende beurs, rentedragende lening en studentenreisproduct.

De studiefinanciering gaat in op de volgende momenten:

* Mbo studenten: Vanaf het kwartaal nadat je 18 bent geworden. Het studentenreisproduct kan wel eerder ingaan.
* Hbo studenten: direct als je begint met studeren, meestal is dit 1 september.

Hoe veel studiefinanciering je krijgt, is afhankelijk van verschillende dingen. Woon je bijvoorbeeld nog thuis of op jezelf? En hoe veel verdienen je ouders?

Meer informatie over studiefinanciering vind je op www.duo.nl

Gemotiveerd blijven

School is niet altijd even leuk. Soms is het druk met tentamens, lukt het even niet zo goed als je zou willen en zit het allemaal even niet mee. Maar hoe blijf je dan gemotiveerd?

* Ga met mensen om die je positieve energie geven en waar je jezelf durft te zijn.
* Beperk je huiswerk-stress. Plannen klinkt suf, maar vrije tijd en slaap is ook belangrijk.
* School is niet altijd leuk, dat is een feit. Probeer er iets positiefs van te maken. Hoe meer fouten je maakt, hoe meer je leert!
* Leer jezelf kennen. Wie ben je, waar ben je goed in, wat vind je leuk en wat zijn je minder leuke kanten. Als je jezelf kent en accepteert, sta je steviger in je schoenen.
* Rust uit! Social media, vrienden, sporten, school… Je agenda kan snel vol lopen. Zorg dat je bewust tijd voor jezelf neemt. Dat kan met een dutje, maar ook door te lezen of te wandelen.

Andere thema's
Uiteraard kun je ons ook nog altijd aanspreken voor je vragen over alle andere dingen die spelen in je leven: vrienden, thuissituatie, alcohol gebruik, werk, die leuke jongen uit je klas of juist die niet zo fijne ervaring. 

Oktober: Ontmoeting en organiseren

Je zou in theorie 24/7 contact kunnen hebben met je vrienden. Toch betekent dat niet dat je je dan niet eenzaam kunt voelen. Integendeel. Het gaat namelijk niet om hoeveel contact je hebt of hoeveel vrienden je hebt. Het gaat vooral om de kwaliteit van je contact: kun je je hart luchten, voel je je er veilig en voel je steun als je dat nodig hebt.

Dat betekent ook dat je je met 20 vrienden eenzaam kunt voelen en ook dat je heel tevreden kunt zijn met maar 1 vriend.

Goed om te weten: bijna de 1 op de 2 jongeren voelt zich wel eens eenzaam. Dat hoeft geen probleem te zijn. Ruim 1 op de 10 voelt zich langdurig eenzaam, dat kan wel een probleem worden. Als jij je langdurig eenzaam voelt, kan je geïsoleerd raken. Dit betekent dat jij jezelf buitensluit van de buitenwereld en in je eigen wereld leeft zonder anderen.

Merk jij dat jij steeds minder contact hebt met anderen, terwijl je dit wel graag zou willen? Praat er eens over met iemand die jij vertrouwt, of ga eens met het jongerenwerk in gesprek. Wij denken graag met je mee.

“Ik voel me altijd eenzaam, ook wanneer ik mensen om me heen heb. Het voelt alsof ik geen vrienden heb, maar die heb ik wel. Ik weet dat anderen om mij geven, maar toch voel ik me alleen. Wat kan ik doen?”

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je zou willen. Bij eenzaamheid horen kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en lichamelijke of psychische klachten.

Eenzaam zijn betekent niet dat je altijd alleen bent, dat je nooit iemand ziet of dat je zelden je huis uitkomt. Eenzaamheid komt in vele vormen.

Bijna de 1 op de 2 jongeren voelt zich wel eens eenzaam. Dat hoeft geen probleem te zijn. Ruim 1 op de 10 voelt zich langdurig eenzaam, dat kan wel een probleem worden. Als jij je langdurig eenzaam voelt, kan je geïsoleerd raken. Dit betekent dat jij jezelf buitensluit van de buitenwereld en in je eigen wereld leeft zonder anderen.

Wat kan ik doen als ik mij eenzaam voel?

Wij hebben een aantal tips die je kunt uitproberen als jij je eenzaam voelt:

Je kunt je aanmelden voor het Vrijwillig Traineeship. Dat is voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Je gaat een half jaar aan de slag bij verschillende mooie maatschappelijke organisaties en kan aan je persoonlijke ontwikkeling werken

Je kunt je aanmelden voor een Coachie. Je wordt op basis van je interesses en persoon gekoppeld aan een Westlandse jongere die je kan helpen naar het vinden van bijvoorbeeld een hobby waarbij je nieuwe mensen kunt ontmoeten.

De meeste middelbare scholen op in Westland hebben inloopspreekuren van de JGZ. Hier kun je met iemand praten over de gevoelens en gedachten die je hebt. Zij helpen je ook met bedenken wat er mogelijk is.

Onderneem meer met vrienden of kennissen. Spreek niet altijd af om gewoon samen te zijn, maar probeer echt een activiteit te ondernemen: kijk samen een film, maak een wandeling of kook samen. Dit kan je helpen om een betere band te krijgen en dus de eenzaamheid gevoelens te verminderen.

Ga naar buiten en neem wat frisse lucht. Misschien kom je gezellige mensen tegen op straat waarmee je een praatje kunt maken.

Probeer een hobby. Misschien vind je buiten sporten leuk of ben je creatief? Doe iets waar je een blij gevoel van krijgt. Als je dit doet bij een vereniging, is de kans groot dat je mensen ontmoet die dezelfde dingen leuk vinden als jij.

Wil je diegene graag helpen maar weet je niet hoe?

Probeer gewoon eens contact te leggen. Dit kan natuurlijk heel spannend zijn, helemaal als je diegene niet zo goed kent. Toch kan een zin als ‘’hoe gaat het?’’ of ‘’je bent niet alleen’’ heel veel steun bieden aan iemand die zich eenzaam voelt. Je kunt bijvoorbeeld een appje sturen, een keer langsgaan of samen een wandeling maken. Misschien krijgen jullie wel een hechte vriendschap of kan jij iets betekenen voor diegene. Mooi idee toch?

Meer tips tegen eenzaamheid: tips om eenzaamheid tegen te gaan - Vitis Welzijn

Andere thema's
Uiteraard kun je ons ook nog altijd aanspreken voor je vragen over alle andere dingen die spelen in je leven: vrienden, thuissituatie, alcohol gebruik, werk, die leuke jongen uit je klas of juist die niet zo fijne ervaring. 

November: Jeugd en veiligheid

Of je nu naar school, werk, vrienden of een festival of concert gaat, dit doe je waarschijnlijk met een vervoersmiddel. Deze maand geven we je meer informatie over de verschillende vervoersmiddelen, maar bijvoorbeeld ook over bekeuringen en andere eisen.

Rijbewijs halen

De meeste jongeren willen zo snel mogelijk een rijbewijs halen, voor de auto of voor de scooter. Zo kan je snel ergens naartoe, en hoef je niet te wachten op de bus of lange afstanden op je fiets af te leggen.

Om te beginnen met je rijbewijs moet je minimaal 16 jaar (scooter) of 16,5 jaar (auto) zijn. Voor je autorijbewijs mag je vanaf je 17e al je rijbewijs halen. Tot je 18e mag je dan met een begeleider autorijden. Praktijkexamen voor je rijbewijs mag je doen vanaf je 17e.

Voor meer informatie over je rijbewijs kan je kijken op www.cbr.nl of op www.2todrive.nl (rijden vanaf je 17e).

Helmplicht

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om een goedgekeurde helm te dragen op je brommer, scooter of snorfiets. Een goedgekeurde helm herken je aan een cirkel met de hoofdletter E erin.

Boetes

Hieronder vind je een overzicht met de meest voorkomende boetes. Let op: er komt nog €9 aan administratiekosten bij!

* Zonder geldig vervoersbewijs in het openbaar vervoer: €100
* Door rood:
# Voetganger/skates €80
# Fiets €110
# Bromfiets €190
# Auto €280
* Telefoon in je hand
# Fiets €150
# Bromfiets €260
# Auto €380

Benieuwd naar andere boetes? Deze vind je in de Boetebase van het Openbaar Ministerie 

Andere thema's
Uiteraard kun je ons ook nog altijd aanspreken voor je vragen over alle andere dingen die spelen in je leven: vrienden, thuissituatie, alcohol gebruik, werk, die leuke jongen uit je klas of juist die niet zo fijne ervaring. 

December: Kerstvakantie en jaarwisseling

 

December is de maand van feestdagen: Sinterklaas, Kerstmis, oud en nieuw. Deze maand geven we meer informatie over de jaarwisseling, en gaan we in op het gebruik van vuurwerk.

Vuurwerk

Met oud en nieuw denk je al snel aan vuurwerk, maar niet al het vuurwerk mag je zomaar afsteken. Wat zijn nu eigenlijk de regels rondom vuurwerk?

* Vanaf 12 jaar is het kopen en afsteken van categorie F1-vuurwerk het hele jaar toegestaan. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes en knalerwten.
* Vanaf 16 jaar is het kopen en afsteken van categorie F2-vuurwerk toegestaan. Dit zijn bijvoorbeeld kleine fonteintjes en grondbloemen.
* Vanaf 1 december 2020 is vuurwerk uit categorie F3 verboden. Dit is zwaarder knal- en siervuurwerk, zoals bijvoorbeeld een Chinese rol.
* Vuurwerk mag je afsteken op 31 december vanaf 18:00 ’s avonds tot 1 januari 2:00 ’s nachts. Buiten deze tijden is het afsteken strafbaar.
* De boete voor illegaal vuurwerk afsteken is €250.

Maar wat is dan legaal vuurwerk? Dit kan je zien aan de verpakking. Daar staan namelijk de volgende dingen op:

* ‘Geschikt voor particulier gebruik’
* Informatie over de fabrikant
* Het artikeljaar en productiejaar
* De CE-markering
* Vermelding of afbeelding van de effecten na het afsteken

Dit artikel wordt aangevuld als er meer bekend is over de jaarwisseling in het Westland (bijvoorbeeld vuurwerkvrije zones)

Andere thema's
Uiteraard kun je ons ook nog altijd aanspreken voor je vragen over alle andere dingen die spelen in je leven: vrienden, thuissituatie, alcohol gebruik, werk, die leuke jongen uit je klas of juist die niet zo fijne ervaring.