Zoek binnen Vitis Welzijn

Eenzaamheid, je niet verbonden voelen, een hechte, emotionele band met anderen missen. Voel je je soms eenzaam? Je bent niet de enige. 

Veel mensen krijgen op enig moment in hun leven te maken met gevoelens van eenzaamheid. In totaal voelt meer dan een miljoen Nederlanders zich eenzaam. Ook mensen met een partner en met vrienden en kennissen kunnen zich eenzaam voelen. Van jong tot oud. Want eenzaamheid kan iedereen overkomen. 

Vitis Welzijn kan u wellicht ondersteunen

Er zijn verschillende manieren waarop Vitis probeert om eenzame mensen te ondersteunen.  

Workshop 'Signaleren en activeren bij eenzaamheid'

Bent u ook betrokken bij het welzijn van uw medemens ? Neem dan deel aan de workshop eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken. Om samen deskundig te worden, bieden Vitis Welzijn en de gemeente Westland een workshop over eenzaamheid aan. In deze kosteloze workshop van één ochtend leert u over de verschillende soorten eenzaamheid, signalen van eenzaamheid herkennen en de mogelijkheden om iets voor eenzame inwoners van de gemeente Westland te betekenen.

Welzijnsadviseurs

De welzijnsadviseur van uw kern kan u helpen door samen met u op zoek te gaan naar oplossingen, u informatie of advies te geven en óf het bieden van een luisterend oor. Naast zoeken naar oplossingen voor uw individuele, persoonlijke vraag, bieden de welzijnsadviseurs ook ondersteuning bij.

Mantelzorg

Waar moet ik rekening mee houden als ik mantelzorger ben? Bij wie kan ik terecht als ik zelf even niet kan helpen? Ik maak regelmatig onkosten; heb ik recht op financiële ondersteuning? Zomaar wat vragen die als mantelzorger op u af kunnen komen. Wij bieden dan een luisterend oor, helpen de zaken op een rijtje te zetten, verwijzen door naar onze partners en geven informatie en advies, ook bij het aanvragen van voorzieningen.

Wees welkom in een wijkcentum!

In de wijkcentra van Vitis Welzijn kan jong en oud deelnemen aan leuke, leerzame en (ont)spannende activiteiten. Het aanbod loopt sterk uiteen en is soms per wijkcentrum verschillend: van gezellig een kopje koffie drinken en yoga tot biljarten. Wijkcentra zijn er in het hele Westland. U vindt er dus altijd één in úw buurt. Kom gerust eens langs! Klik hier voor alle informatie over onze 13 wijkcentra.

De Vereeniging, de ontmoetingsplek voor senioren

De Vereeniging

U woont in Westland en u wilt er graag vaker uit. Andere gezichten zien, samen een kop koffie drinken of gezamenlijk actief bezig zijn, iets doen dat bij u past en wat u leuk vindt. Maar tot nu toe heeft de gelegenheid zich niet voorgedaan, weet u niet waar u terecht kunt of vindt u het lastig om zomaar ergens binnen te stappen. Herkent u zich hierin? Dan is De Vereeniging, de ontmoetingsplek voor senioren, beslist iets voor u! U ontmoet er mensen die net als u behoefte hebben aan contacten in een vertrouwde sfeer en die activiteiten willen ondernemen aansluitend bij hun belangstelling en talenten.  

Welzijn op recept

Welzijn op recept is opgezet door uw huisarts in samenwerking met Vitis Welzijn. Uw huisarts verwijst u door naar de Vitis welzijnsadviseur. Zij bespreekt met u wat u leuk vindt en waar u energie uit haalt. Dat kan bijvoorbeeld sport en spel in een groep zijn of individueel, kooklessen volgen, helpen uw buurt te verbeteren of als vrijwilliger aan de slag te gaan. Ook is het mogelijk dat u uiteindelijk weer de activiteiten oppakt waar u eerder plezier aan heeft beleefd.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

De onafhankelijke cliëntondersteuning is een kortdurende ondersteuning. De onafhankelijke cliëntondersteuner denkt met u mee, helpt om de situatie op een rijtje te krijgen en geeft daarbij zo nodig informatie en advies. Meerdere partijen bieden onafhankelijke cliëntondersteuning aan, bij Vitis zijn dat de welzijnsadviseurs.

Westlandse Maatjes

Mensen die kwetsbaar zijn vanwege psychische problemen, kunnen onzeker of eenzaam zijn. Soms hebben ze nauwelijks contact meer met familie en vrienden. Een maatje kan ervoor zorgen dat hij of zij toch zijn verhaal kan doen en zich gesteund voelt waardoor het vertrouwen in zichzelf groeit. 

Westland Ontmoet

Ieder jaar in september vindt WestlandOntmoet plaats. Tijdens deze week worden op veel plaatsen voor inwoners in Westland ontmoetingen georganiseerd. We staan dan extra stil bij de kracht van een ontmoeting. Het kan een ontmoeting zijn van een groep, maar ook van twee mensen die elkaar treffen. De kwaliteit van de ontmoeting en de kans op een herhaling staan voorop.

Bij Mekaar

In buurtrestaurant ‘Bij Mekaar’ kun je je buren ontmoeten tijdens het eten van een gezonde maaltijd. Iedereen kan mee-eten, maar je kunt ook actief mee doen als vrijwilliger, samen met mekaar. Eten zorgt voor ontmoetingen en geeft binding. 

Activiteiten

Vitis Welzijn organiseert in alle kernen van Westland, vel verschillende activiteiten. Voor oude en jong, en voor elk wat wils. Sport, spel, creativiteit, bewegen, cultuur of een mooie curus. In de wijkcentra van Vitis Welzijn kan u op een prettige maniet deelnemen aan alle ontspannende en verbindende activiteiten. Kom gerust een keertje langs of neem contact op met een sociaal makelaar. 

Sociaal Makelaars

Sociaal Makelaars weten wat er leeft en speelt. Samen met de bewoners zijn wij de oren en ogen van de buurt en ondersteunen initiatieven in de kernen. Wij weten de weg en werken veel samen, bijvoorbeeld met sport-en cultuurverenigingen. 

 

SIGNAALPUNT WESTLAND

Kom je er zelf niet uit? Geef dan een sganaal af op het Signaalpunt. Een professional van Vitis Welzijn kan dan contact leggen en de situatie verkennen. Indien nodig, gewenst én uitsluitend met toestemming van de betrokkene kunnen vervolgstappen gezet worden. We gaan heel zorgvuldig met persoonlijke gegevens om

 

 

Marja van den Berg

Marja van den Berg

Teamcoördinator welzijnsadvies & ondersteuning Stel hier uw vraag

Ook interessant om te lezen