Zoek binnen Vitis Welzijn

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. 

Aandacht voor Alzheimer in het Westlands Museum

Van 20 t/m 23 september 2022 staat het Westlands Museum in het teken van Wereld Alzheimer Dag. Het Westlands Museum is dé plek om de historie van deze bijzondere streek te beleven en samen herinneringen op te halen. Er is de expositie ‘Jeugdcultuur in het Westland’ (bovenverdieping) met de vaste tentoonstelling en historische tuin. Samen met Vitis Welzijn, Careyn, Pieter van Foreest, dagopvang De Wael en Alzheimer DWO organiseert het museum deze dagen bijeenkomsten en kunt u met een VR-bril (virtuel reality) meer te weten komen over hoe het kan zijn om met deze  ziekte te moeten leven. Er is de mogelijkheid om in gesprek te gaan met professionals en er is informatie beschikbaar de u mee naar huis kunt nemen.

Het programma is als volgt:

  • Dinsdag- t/m vrijdag 13.00-17.00 uurkunnen mensen met dementie/geheugenproblemen met een naaste het Westlands Museum bezoeken. Gratis entree met koffie/thee en iets lekkers. Aanmelden via www.westlandsmuseum.nl/dementie
  • Voorlichting dementie - dinsdag 20 september 13.00-14.30 uur is er een presentatie met algemene informatie over dementie en tips hoe je beter met mensen met dementie kan omgaan. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Training dementievriendelijk – donderdag 22 september 19.30-21.15 uur. Wil je beter om kunnen gaan met mensen met dementie? Zelf ervaren werkt beter dan alleen horen en zien. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Rondleiding Westlands Museum – vrijdag 23 september 14.00-16.00 uur. Zorgt u voor een naaste met dementie/geheugenproblemen? Kom naar deze ontspannen bijeenkomst met rondleiding en de mogelijkheid om in gesprek te gaan over dementie. Aanmelden viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Elke middag kunt u de VR bril uitproberen om de wereld van iemand met dementie te ervaren. Kennis van dementie kan begrip kweken.
  • Dinsdag- t/m vrijdagochtend gaan bezoekers van de OntmoetingsCentra/dagbesteding Westland met hun begeleiders naar het Westlands Museum (besloten)

Wat zijn dementie en Alzheimer eigenlijk?

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementiefrontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor. 

Komt u ook wel eens verwarde mensen tegen in een winkel of op straat? Of veroorzaakt een klant een file bij de kassa doordat zij geen geld bij zich heeft of niet weet hoe om te gaan met de betaalpas? Krijgt u wel eens mensen aan de balie of aan de telefoon die erg onzeker en verward overkomen? In al deze situaties kan het gaan om iemand met dementie.

Het aantal mensen met dementie neemt toe

We mogen gemiddeld steeds ouder worden, maar ouderdom komt regelmatig met gebreken en wordt bijvoorbeeld zichtbaar via dementie. Er zijn nog geen medicijnen voor en tegelijkertijd is de meerderheid van de bevolking de komende tien tot twintig jaar gepensioneerd. Mensen met dementie kunnen naarmate de ziekte vordert – en dat kan wel om vijftien jaar gaan –  niet meer zelfstandig functioneren. Ze hebben dan iemand in de buurt nodig. Het aantal mensen met dementie neemt toe. In Westland waren er in 2020 al 1800 mensen met dementie. Dit aantal stijgt en is naar verwachting 3.500 in 2040. https://westland.incijfers.nl/dashboard/zorg-en-gezondheid

Voorlichting voor inwoners, bedrijven en organisaties

Veel mensen ontdekken de signalen van dementie vaak pas heel laat. We spreken regelmatig van een niet-pluis-fase van vier jaar. Kennis kan hierbij een verschil maken. Niet alleen over de ziekte zelf, maar ook vooral over welke hulpmogelijkheden er zijn. Kijk op https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/delft-westland-oostland#contact

Vanuit Vitis Welzijn hebben we de dienst ‘dementie & maatjes’ https://www.vitiswelzijn.nl/diensten/dementie
Wij kunnen een maatje koppelen aan iemand met dementie en/of diens mantelzorger. Via dementie & maatjes kan men een vrijwilliger aanvragen die eens per week of per twee weken een paar uur iets leuks met de persoon met dementie gaat ondernemen. Zo ervaart de mantelzorger even pauze in de zorg!

Maak het verschil als vrijwilliger! Wanneer u een maatje bent voor iemand met dementie, kunt u dat verschil maken. Wat krijgt u daarvoor terug? Nieuwe ervaringen en zinvol contact. Vitis Welzijn biedt bijeenkomsten aan om u te helpen uw maatjeswerk goed uit te voeren en andere vrijwilligers te ontmoeten. De coördinator begeleidt waar nodig. Wilt u iets voor een ander betekenen? Neem dan contact op met de coördinator dementie & maatjes van Vitis Welzijn, via 06-28970916 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hiernaast is er nog een lezing bij de bibliotheek waar wij niet aan meegewerkt hebben maar die graag promotie zou krijgen. https://www.bibliotheekwestland.nl/actueel/agenda/lezing-in-het-kader-van-wereld-alzheimer-dag--klessebasjes.html

Krista van den Berg

Krista van den Berg

Coördinator dementie & maatjes Stel hier uw vraag