U bevindt zich hier: Weerbaarheid: cursussen, trainingen & lotgenotencontact | Cursussen | Sociale vaardigheid

Sociale vaardigheid

 
Bekijk hier het actuele aanbod van cursussen met als thema sociale vaardigheid.  

Sociale vaardigheidstraining
Cursus/ volwassenen/ (licht) verstandelijke beperking

Soms is het lastig om voor jezelf op te komen. Bijvoorbeeld als iemand je wil overhalen om iets te doen wat jij niet wilt. Zoals geld uitlenen of meegaan naar een feestje. Of misschien voel jij je wel eens onveilig op straat. Weet jij wat je kan doen als iemand je lastig valt? In deze training leer je hoe je voor jezelf kunt opkomen en hoe je duidelijk ‘nee’ zegt. In deze training gaan we oefenen hoe je beter voor jezelf kunt opkomen. Er wordt veel aandacht besteed aan houding en stemgebruik.

- Hoe zie jij jezelf?
- En hoe zien anderen jou?
- Hoe kom je sterk en krachtig over?
- We oefenen met NEE zeggen als je iets niet wilt en volhouden als de ander aandringt.
- En hoe je moet reageren als iemand boos op je is.


De training is bedoeld voor iedereen met een (licht) verstandelijke beperking of mensen met een autisme spectrum stoornis die sociale vaardigheden willen leren. Tijdens de training krijg je oefeningen mee voor thuis. Het is daarom belangrijk dat er thuis iemand is die met je over de training kan praten en die jou kan helpen bij het huiswerk.

Bij voldoende aanmeldingen start de training. Er zijn geen kosten aan verbonden.

----------------------------------------------------------------------------

Wie ben ik en wie ken ik
Cursus/ 16 - 21 jaar/ volwassenen


Wil je meer vrienden maken? Beter contact met je familie onderhouden? Weten wie je kan bellen als je hulp nodig hebt? Dan is dit project iets voor jou! ‘Wie ben ik, wie ken ik’ bestaat uit 3 onderdelen. Het is niet verplicht aan alle drie de onderdelen mee te doen, maar het kan wel.

1. Bij de cursus ‘Wie ben ik en wie ken ik’? leer je in 6 avonden jezelf beter kennen: Waar ben ik goed in? Wat vind ik belangrijk in vriendschappen? Hoe krijg ik nieuwe contacten? Hoe onderhoud ik goede contacten met familie, collega’s, buren? Ook onderzoek je jouw hartenwens en werk je aan het vervullen hiervan. Ook leer je wat een netwerk is en waarom het zo belangrijk is voor mensen om een netwerk om je heen te hebben. Aan de cursus doen 6 tot 10 deelnemers mee, je leert dus gelijk nieuwe mensen kennen en er worden oefeningen gedaan met andere deelnemers zodat je de dingen die je leert gelijk kunt oefenen.


2. Een netwerkcoach is een vrijwilliger die jou maximaal een jaar helpt (coacht) in het opbouwen van je netwerk. Samen kijken hoe jij een goed contact kan krijgen met je familie, je buren, je vrienden en kennissen. De netwerkcoach kijkt wie je kan helpen als je iets lastig vindt. Samen gaan jullie kijken naar wat je graag in je vrije tijd zou willen doen om in contact te komen met anderen. De netwerkcoach ondersteunt je om te bedenken welke stappen je kunt nemen om je doel te bereiken. De netwerkcoach neemt het niet van je over, maar leert jou hoe je zelf contacten kunt leggen en onderhouden.


3. In de ontmoetingsgroep ga je samen met anderen gezellige activiteiten doen. Je gaat bijvoorbeeld naar de film, iets drinken, bowlen. Wat precies bepaal je samen met de anderen in de groep. Een vrijwilliger helpt jullie bij het organiseren van de avonden. Het is de bedoeling dat jullie als groep zoveel mogelijk zelf doen, maar als het niet lukt is de vrijwilliger er om jullie weer op weg te helpen.

Bij voldoende aanmeldingen start de training. Er zijn geen kosten aan verbonden.

----------------------------------------------------------------------------

Vriendschap, Relaties en seksualiteit
Cursus/ volwassenen/ (licht) verstandelijke beperking


Is vriendschap belangrijk voor jou? De meeste mensen hebben graag vrienden, maar niet iedereen vindt het makkelijk om vrienden te maken. Wat is het verschil tussen een vriendschap en een relatie? Hoeveel weet jij eigenlijk over seks? De cursus is bedoeld voor iedereen met een (licht) verstandelijke beperking of mensen met een autisme spectrum stoornis.


We gaan in deze cursus met elkaar praten over:
- Wat is vriendschap?
- Wanneer heb je eigenlijk verkering?
- Moet je dan alles maar leuk vinden of kun je ook 'nee' zeggen?
- Vrijen kun je alleen doen, maar ook samen. Hoe moet dat dan?
- En hoe doe je dit veilig?

Wil je meer weten over seksualiteit, vriendschap en relaties? Ben je nieuwsgierig? Dan is deze cursus wat voor jou!

Bij voldoende aanmeldingen start de training. Er zijn geen kosten aan verbonden.

----------------------------------------------------------------------------

 

Plusbus Westland ontvangt cheq... 11-mrt-2019    De vrijwilligers van Plusbus Westland zijn zaterdag verblijd... Lees verder 
  Meer nieuws