U bevindt zich hier: Vitis | Organisatie | Nieuws | Omgaan met dementie, kennis vergroten door informatieve bijeenkomsten

Omgaan met dementie, kennis vergroten door informatieve bijeenkomsten

 
Komt u ook wel eens verwarde mensen tegen in een winkel of op straat? Of veroorzaakt een klant een file bij de kassa doordat zij geen geld bij zich heeft en niet weet hoe om te gaan met de betaalpas? Krijgt u wel eens mensen aan de balie of aan de telefoon die erg onzeker en verward overkomen? In al deze situaties kan het heel goed gaan om iemand met dementie.  
woensdag 11 september 2019

 

Komt u ook wel eens verwarde mensen tegen in een winkel of op straat? Of veroorzaakt een klant een file bij de kassa doordat zij geen geld bij zich heeft en niet weet hoe om te gaan met de betaalpas? Krijgt u wel eens mensen aan de balie of aan de telefoon die erg onzeker en verward overkomen? In al deze situaties kan het heel goed gaan om iemand met dementie. Op de juiste manier met hen omgaan, vraagt nét een andere aanpak die onrust en zelfs agressie kan voorkomen. Wat doet dementie met mensen en hoe kunt u het beste omgaan met iemand met dementie? Op deze vragen geven wij graag antwoord om zo een veilige leefomgeving te bieden aan mensen met dementie in Westland. 

Het aantal mensen met dementie neemt toe
We mogen oud worden, maar ouderdom komt soms met gebreken en een ernstig gebrek wordt zichtbaar via de ziekte dementie. Er zijn nog geen medicijnen voor en tegelijkertijd is de meerderheid van de bevolking de komende tien tot twintig jaar gepensioneerd. Mensen met dementie kunnen naarmate de ziekte vordert – en dat kan wel om vijftien jaar gaan –  niet meer zelfstandig zijn. Ze hebben dan continue iemand in de buurt nodig. Het aantal mensen met dementie neemt toe. In Westland zijn 1.700 mensen met dementie. Dit aantal stijgt en is naar verwachting 3.700 in 2040. 

Voorlichting voor inwoners, bedrijven en organisaties 
Veel mensen ontdekken de signalen van dementie vaak pas heel laat. We spreken van een niet-pluis-fase van vier jaar. Kennis kan hierbij een verschil maken. Niet alleen over de ziekte zelf, maar ook vooral over welke hulpmogelijkheden er zijn. Wij geven daarom informatieve bijeenkomsten voor inwoners, bedrijven en organisaties. Kijk op vitiswelzijn.nl voor een bijeenkomst bij u in de buurt of vraag een bijeenkomst aan waarin wij uw medewerkers informeren. Aan de bijeenkomsten zijn geen kosten verbonden. Neem contact op met Kristien Litjens van Vitis Welzijn, via 0174 – 630358 of bezoekdienstdementie@vitiswelzijn.nl. 

Activiteiten en een theatervoorstelling rondom Wereld Alzheimer Dag 
Zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Een dag om stil te staan bij de impact van dementie. Stil staan door juist te gaan bewegen, want het belang van bewegen staat dit jaar centraal. In het hele Westland worden daarom vrijdag 20 september bewegingsactiviteiten georganiseerd waar iedereen aan mee kan doen. Kijk op vitiswelzijn.nl voor de activiteiten. In de Ontmoetingskerk in Naaldwijk bent u zaterdag 21 september van harte welkom bij een prachtige voorstelling op maat. Over het belang van bewegen. Voor ons allemaal, maar specifiek voor mensen met dementie. Een interessante mix van theater, humor, ervaringsoefeningen en diepgang. De voorstelling is van 15.00 tot 17.00 uur, deuren open vanaf 14.00 uur, en wordt gespeeld door theatergroep Ervarea. De voorstelling is gratis toegankelijk en wordt mede mogelijk gemaakt door, Kringloop Wateringen Kwintsheul, Loswal “De Bonnen”, Past Rotarians club Westland en Westland Partners (Notarissen & Advocaten).   

Ga terug naar het overzicht.

Tafeltje Dekje stopt per 1 jan... 29-okt-2019    De laatste jaren zien wij een teruglopende vraag naar maalti... Lees verder 
  Meer nieuws