Zoek binnen Vitis Welzijn

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 24 jaar die opgroeien met een zieke ouder, broer, zus of grootouder in de directe omgeving van het gezin en waarbij die persoon zorg nodig heeft. Vitis Welzijn is er ook voor jullie!

Jong en mantelzorger

Wat zijn jonge mantelzorgers? De overheid beschrijft jonge mantelzorgers als kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is, of een psychische aandoening heeft. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven.

Ben jij een jonge mantelzorger? Jonge mantelzorger zijn is heel 'normaal'. 1 op de 4 kinderen heeft te maken met mantelzorgen. Ze groeien op met bijvoorbeeld een verslaafde vader, een dementerende en inwonende opa, een zus met autisme, of een moeder met een burn-out. Het is niet erg om jonge mantelzorger te zijn; misschien vind jij het zelf wel heel fijn. Wel is het belangrijk dat je, indien nodig, mensen om je heen hebt om jou te kunnen ondersteunen.

Jonge mantelzorgers onderscheiden zich van reguliere mantelzorgers. Niet alleen vanwege hun leeftijd, maar ook omdat ze te maken hebben met de drie onderstaande punten:

  • Zorgen voor
  • Zorgen maken om
  • Zorg tekort ontvangen

Even een voorbeeld: Zara van 10 jaar gaat met haar klas op schoolreisje. Om 08:00 uur verzamelen ze bij school. Zara is 5 minuten te laat omdat ze haar moeder, die door haar spierziekte weinig kan, hielp met de container aan de weg zetten (zorgen voor). Rond 16:00 uur is de bus weer terug op school. Zara denkt aan haar jongere broertje met wie ze normaal 's middags speelt. Nu is mama alleen met hem. Ze hoopt dat mama niet te moe is en dat haar broertje zich gedraagt (zorgen maken om). Het is een regenachtige dag; Zara heeft zelf haar tas ingepakt met lunch, snoepjes en drinken, maar ze heeft een paraplu of regenjas vergeten. Het zou fijn zijn geweest als een volwassene haar hierbij had geholpen (zorg tekort).

Wat kan Vitis voor jou betekenen?

  • Bikkellab: Een training waarbij we 6 weken achter elkaar bij elkaar komen. We gaan dieper in op de thuissituatie en de vragen die de kinderen hebben over hun situatie.
  • Jonge mantelzorghelden: Dit is een groep kinderen/jongeren die eens in de 2 tot 3 maanden bij elkaar komt voor een activiteit en een praatje. Deelname is niet verplicht, maar geef je gegevens aan ons door zodat we je op de hoogte kunnen houden. 
  • Individueel gesprek: Met een jongerenwerker of sociaal werker waarin je je zorgen kunt delen, kunt vertellen waar je tegenaan loopt of gewoon even kunt mopperen.
  • Mantelzorgwaardering: Ben je een jonge mantelzorger en zorg je voor iemand in Westland? Dan kun je mogelijk de mantelzorgwaardering (een bedrag van €100,-) aanvragen via www.mantelzorgwestland.nl. Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op.
  • Mantelzorgverklaring: Heb je een mantelzorgverklaring nodig voor school of studie? Wij kunnen deze voor je opstellen.
  • KOPP groepen: GGZ biedt ook KOPP-groepen (kinderen van ouders met psychische problemen) aan voor jongeren van 18+.

Neem gerust contact op! 

Ben je een jonge mantelzorger of ken je iemand die een jonge mantelzorger is? Neem contact op met een sociaal werker van Vitis Welzijn. Dit is geheel vrijblijvend en mag ook anoniem! Bel op werkdagen naar 0174 - 630358 of een stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Doe hier de test Duidelijkheid over jouw situatie!
Marjon van Oosten

Marjon van Oosten

Consulent mantelzorg & Sociaal Werker Stel hier uw vraag

Ook interessant om te lezen

Interactieve sessie Eén tegen eenzaamheid